Crveni i crni

HDZ povlači plakate iz Siska, ali i tuži Građansku akciju

Zlatko Crnčec

Ovaj je plakat čista glupost i nema nikakve veze ni s vođenjem politike niti s programima, rekao je Darinko Kosor čiji je HSLS dio sisačke HDZ-ove koalicije



ZAGREB HDZ je odlučio povući plakat s kojim je u kampanju za lokalne izbore u Sisku krenula njime predvođena koalicija stranaka.


Kako se može neslužbeno doznati u središnjici stranke ocijenili su izgled plakata neprimjerenim, ali odlučno odbijaju optužbe da se radi o bio kakvom rasizmu. Iz HDZ-a su poručili da ruka koja na plakatu drži zvijezdu petokraku sa srpom i čekićem »nije crna niti ima boju bilo koje ljudske rase«.


HDZ-ova koalicija u Sisku koju, među ostalima, čine i HSPAS, te HSS i HSLS izvjesila je u Sisku jumbo plakat na kojem su uz poruku »Jednostavan izbor – sigurno sutra« prikazane dvije ruke: jedna je tamna, moguće tamnocrvena, odnosno krvava u kojoj se nalazi zvijezda petokraka sa srpom i čekićem, te druga nježnija i bijela, vjerojatno ženska, koja drži krunicu.




Na plakat je prva upozorila udruga Građanska akcija koja je na svom facebook profilu objavila njegovu fotografiju, te usput optužila HDZ i njegove koalicijske partenere za rasizam jer im se učinilo da je ruka koja drži petokraku crna.


Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš izjavila je jučer da »HDZ ima jasne stavove po pitanju diskriminacije po bilo kojoj osnovi«.


– I baš zbog toga podnijet ćemo kaznenu prijavu zbog povrede ugleda protiv Građanske akcije koja nas na svojim web stranicama uspoređuje s nacistima, rekla je Oruč Ivoš.


Građanska je akcija optužila HDZ i da po Sisku dijeli letke na kojima dvoje mladih, u udruzi smatraju da se radi o heavy metalcima, uz kreveljenje i bosanski grb izviruju iz zvijezde petokrake i još usput neoprezno voze automobil. Na letku je poruka »Sisak ne želi u ovom smjeru – Svi za Sisak, za sigurno sutra«.


Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, čija je stranka dio sisačke HDZ-ove koalicije, rekao je da ovakav plakat više govori o onima koji su ga osmislili nego što služi kao neka poruka građanima.


– Moja stranka jest u koaliciji, ali nije nositelj te koalicije niti je osmislila ovaj plakat. Ovaj je plakat čista glupost i nema nikakve veze ni s vođenjem politike niti s programima. U Hrvatskoj ima više od 500 općina i gradova i svagdje je drugačija koalicija. Plakat je apsolutno neprihvatljiv, primitivan i glup, rekao je Kosor. Kandidat HDZ-a za sisačkog gradonačelnika je Dinko Pintarić, široj javnosti poznat zbog fotografija u kupaćim gaćicama na kojima pokazuje posljedice bavljenja body buildingom, te po tome da ga je svojevremeno nekadašnji premijer Ivo Sanader izvrijeđao pred kamerama za vrijeme službenog posjeta Sisku.