Panika u vladajućoj stranci

HDZ pod istragom: Kosor otpisala Jarnjaka

Dražen Ciglenečki

Nakon što je Ivan Jarnjak osumnjičen, skoro je sigurno da ga predsjednica neće staviti na izbornu listu procjenjujući da bi bio pretežak teret za HDZ



ZAGREB  Svi članovi predsjedništva HDZ-a odazvat će se na razgovor u USKOK, to je u četvrtak objavila predsjednica stranke Jadranka Kosor. Neki od njih već su bili tamo, ali proširenjem istrage i na sam HDZ nastupile su potpuno nove okolnosti. Kako će reagirati kad se, bez stranačkog zaleđa, nađu oči u oči s istražiteljima koje će zanimati što znaju o financiranju HDZ-a? Na sjednici predsjedništva HDZ-a u četvrtak rano ujutro, Jadranka Kosor dala je prisutnima načelne naputke što da govore ako ih pozovu u USKOK. Na tragu je to dosadašnjeg prebacivanja isključive krivice na Ivu Sanadera. »Sve u vezi s novcem, Sanader je radio sam. Predsjedništvo HDZ-a nikad nije raspravljalo o financiranju stranke«, naputak je što bi ga se trebali pridržavati članovi predsjedništva većinske stranke koji dobiju poziv USKOK-a. Istrage su, propisuje to zakon, tajne, ali većina iskaza danih u proteklih godinu i pol dana procurila je u medije. Stoga će vjerojatno postati poznato i jesu li se vodeći HDZ-ovci, uključujući i samu Jadranku Kosor, ponašali u skladu s navedenim naputkom. Inače, u statutu HDZ-a piše da je, između ostalog, zadaća predsjedništva stranke i »vođenje materijalno-financijskog poslovanja HDZ-a«.


Sanader se, pak, dosad branio da je za financije bio odgovoran glavni tajnik stranke, konkretno Ivan Jarnjak.  A taj HDZ-ov veteran cijelu ovu situaciju proživljava još teže od kolega jer je istraga otvorena i protiv njega osobno. Prema istražnom nalogu USKOK-a, Hrvatska demokratska zajednica kao pravna osoba okrivljena je za dva kaznena djela. Zloupotrebu položaja i ovlasti, te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Oba proizlaze iz kaznenih djela odgovornih osoba stranke – u ovom slučaju riječ je primarno o bivšem predsjedniku Sanaderu i bivšoj računovotkinji Branki Pavošević. No, odgovorne osobe u stranci mogli bi biti i drugi osumnjičenici, poput nekadašnjeg rizničara Mladena Barišića, direktora više HDZ-ovih izbornih kampanja Ratka Mačeka, te Jarnjaka. Imena Jadranke Kosor nema u istražnom nalogu. U četvrtak u sjedištu HDZ-a bilo je vidljivo kako ona nastoji držati Jarnjaka na distanci. Jarnjak je htio stati pokraj nje već na početku press-konferencije jer je i sam htio reći novinarima da će se odazvati USKOK-u. No, predsjednica stranke ga je zaustavila. Kad je kazala što je imala, rekla je novinarima da im se i Jarnjak želi obratiti s nekoliko riječi, a dok se on probijao prema govornici, Jadranka Kosor se odmaknula i stala u kut pored stranačke glasnogovornice. Bilo je jasno da nije htjela biti u istom kadru s Jarnjakom.


– I to je bio znak da je Jarnjak otpisan. Nakon što je osumnjičen, skoro je sigurno da ga predsjednica neće staviti na izbornu listu procjenjujući da bi Jarnjak bio pretežak teret za HDZ, gotovo je unison zaključak koji se jučer mogao čuti u HDZ-u.Jarnjak je zanimljiv zbog još jedne stvari. Postoji nekoliko mogućnosti kad bi mogla biti podignuta optužnica ovom u predmetu. Naime, prva uskočka istraga za bilo koje nedjelo iz te afere pokrenuta je početkom travnja prošle godine protiv Mladena Barišića. Njemu je na kućnu adresu dostavljena obavijest o otvaranju istrage, a ispočetka ga se teretilo za protuzakonito posredovanje na famoznom sastanku s direktorima državnih poduzeća u Vladi, u travnju 2007. godine.

Potom je 10. kolovoza prošle godine uhićena Barišićeva suradnica Nevenka Jurak. Od tad je istraga krenula obuhvatnije, a okrivljene osobe i dan danas dodaju se na popis na kojem je Nevenka Jurak prvookrivljena.




Ako se početak istrage afere Fimi-media datira u početak travnja, USKOK je već morao dovršiti provođenje svih dokaznih radnji. Naime, to bi značilo da je protekao maksimalan rok od 18 mjeseci za provedbu istrage, te bi USKOK, umjesto proširivanja istrage, morao pisati optužnicu. Rok za pisanje optužnice je 15 dana, s tim da ga glavni državni odvjetnik može produljiti za dodatna dva mjeseca, ako se radi o složenom predmetu. Dakle, maksimalan rok za dovršenje optužnice po toj bi računici padao početkom prosinca. U tom bi se slučaju, ako USKOK odluči podignuti optužnicu protiv Jarnjaka, moralo sastati Mandatno-imunitetno povjerenstvo kako bi mu skinulo zastupnički imunitet, premda je Sabor raspušten. Kad bi Jarnjak ipak bio kandidat na izborima i ušao u Sabor, stekao bi novi imunitet i novi saziv parlamenta ponovno bi mu ga morao skidati. U slučaju da ga Kosor zaista otpiše i ne bude više zastupnik, imunitet mu prestaje danom konstituiranja novog saziva Sabora. Druga je varijanta da se početak istrage smjesti u 10. kolovoza, tada bi se rok za podizanje optužnica produljio do kraja travnja, pa se MIP u interegnumu do novog Sabora vjerojatno ne bi morao sastajati zbog Jarnjakovog imuniteta.