Osvježene liste

HDZ-ove izborne liste mnoge će iznenaditi: Izvori iz stranke tvrde da otpada dosta poznatih imena

Zlatko Crnčec

Navodno bi krajnji sastav lista koji će doći pred birače mogao biti veliko iznenađenje jer na njima neće biti dosta imena koje šira javnost poistovjećuje s HDZ-om. Na djelu će biti svojevrsna smjena generacija



HDZ je ovaj tjedan krenuo u finaliziranje sastavljanja izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore. Kako se može neslužbeno doznati, s vrha stranke stigao je nalog koordinatorima izbornih jedinica da dostave svoje prijedloge izbornih lista.


Na lokalnoj razini već dugo traju konzultacije oko imena koja bi se trebala pojaviti na izbornim listama. Navodno bi krajnji sastav lista koji će doći pred birače mogao biti veliko iznenađenje jer na njima neće biti dosta imena koje šira javnost poistovjećuje s HDZ-om. Na djelu će biti svojevrsna smjena generacija. Naime, na listama bi trebala biti četvrtina mladih što znači da će u Saboru biti puno novih javnosti dosad nepoznatih imena.


Međutim, naravno na listama će biti i poznatih imena. To se uostalom vidi i po imenima koordinatora po izbornim jedinicama. U prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba) to će biti Željko Reiner koji se u političkim kuloarima spominje kao glavni kandidat za predsjednika Sabora u slučaju da Domoljubna koalicija pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima. Koordinator druge izborne jedinice (istočni Zagreb, Koprivnica, Križevci, Bjelovar) bit će šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. U trećoj izbornoj jedinici (Zagorje, Varaždin, Međimurje) koordinator će biti šef Krapinskog HDZ-a Žarko Tušek. U četvrtoj jedinici (Osijek, Virovitica) koordinator je Ivan Anušić, šef HDZ-a u osječko baranjskoj županiji, a u petoj (Slavonski Brod, Požega) to će biti župan Vukovarsko srijemske županije Božo Galić. U šestoj izbornoj jedinici (južni Zagreb, Sisak) koordinator će biti nekadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u sedmoj (zapadni Zagreb, Karlovac, dio Gorskog kotara) karlovački gradonačelnik Damir Jelić, u osmoj (Primorsko-goranska županija, Istra) gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, u devetoj (Zadar, Šibenik, sjeverni dio Splitsko dalmatinske županije) zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, te u desetoj (Split, Dubrovnik) nekadašnji župan Splitsko dalmatinske županije Ante Sanader. U jedanaestoj jedinici (takozvana dijaspora) koordinator će biti nekadašnji dugogodišnji ministar financija Ivan Šuker.




Direktorica kampanje je kninska gradonačelnica Josipa Rimac, na čelu operativnog stožera bit će predsjednik stranke Tomislav Karamarko, operativni šef kampanje bit će glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a šef svih koordinatora bit će politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak.


Osim, toga na listama će biti 40 posto žena što je odredba koju je unesena u najnovije izmjene izbornog zakona. Za očekivati je da će koordinatori biti na prvim mjestima u svojim izbornim jedinicama. Izuzetak bi mogla biti deveta izborna jedinica gdje će prvi na listi biti predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Riječ je izbornoj jedinici u kojoj HDZ redovito dobija najviše zastupnika, a osim toga Karamarkova je obitelj podrijetlom iz obližnjeg Kruševa. Za samog Kalmetu još uvijek nije sigurno hoće li biti na listi budući da je protiv njega podignuta optužnica u slučaju nepravilnosti u izgradnji autocesta.


Želja zvana Markač


Međutim, nisu isključena ni neka iznenađenja. Tako se u stranačkim kuloarima može čuti da se o izbornom angažmanu na listama Domoljubne koalicije ozbiljno pregovara s generalom Mladenom Markačem.


– General Mladen Markač izuzetno je cijenjen i popularan na području koje pokriva druga izborna jedinica. On je rodom iz Podravine i tamo živi. S njim najozbiljnije pregovaramo i vrlo je vjerojatno da će on biti na našoj listi, kaže jedan član vodstva stranke. Kako se može saznati, lako je moguće da bi general Markač, naravno ako dogovori urode plodom, mogao biti prvi na listi Domoljubne koalicije u drugo izbornoj jedinici. Markača je haški sud u studenom 2012. oslobodio svih optužbi. Jedina prepreka njegovom većem političkom angažmanu moglo bi biti njegovo narušeno zdravlje. HDZ navodno pregovara i s drugim viđenijim imenima.


HDZ je ovih dana završio i pregovore oko načina na koji će njegova Domoljubna koalicija izaći na parlamentarne izbore. Osim HDZ-a u koaliciji je još sedam stranaka – Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, HRAST, HSLS, Zagorska demokratska stranka (ZDS), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), te Hrvatski kršćanski demokrati (HKD) Gorana Dodiga.



Što se tiče HRAST-a vodstvo ove stranke zadužilo je HDZ priključivanjem njegovoj koaliciji u isto vrijeme kada je udruga »U ime obitelji« skupljala potpise na referendum o izmjeni izbornog zakona. HDZ je bio protiv referenduma za koji su potpis među ostalim skupljali i brojni aktivisti i članovi HRAST-a. Činjenica da je vodstvo HRAST-a baš u tom trenutku odlučilo potpisati koalicijski ugovor zasigurno je pripomoglo činjenici da se »U ime obitelji« nakon prvog uspješnog u svom drugom pokušaju raspisivanja referenduma suočio s neuspjehom. HRAST se naime u javnosti percipirao kao blizak predsjednici »U ime obitelji« koja je bila jedan od osnivača te stranke iako je iz nje potom izašla kako bi se bavila građanskim aktivizmom bez opterećenja pripadanja bilo kojoj stranci.



Definitivno najjača stranka koalicije, osim naravno HDZ-a, jest HSS. Kako se može neslužbeno doznati ova stranka očekuje svoje kandidate na zajedničkoj listi u svih deset izbornih jedinica.


– Naravno, ne očekujemo da će svi oni biti na sigurnim ili izglednim mjestima za ulazak u Sabor. Međutim, očekivanje je u stranci da je potpuno normalno da mi kao strateški partner HDZ-a imamo svoje kandidate na zajedničkim listama u svim izbornim jedinicama. A što se tiče sigurnih mjesta ne želimo o tome kalkulirati, ali sasvim bi sigurno trebali imati više nego što je dovoljno za formiranje kluba zastupnika, dakle definitivno više od tri, kažu u HSS-u.


Honoriranje mjestima


Drugi najjači partner u koaliciji su pravaši okupljeni u HSPAS. Ova je stranka dugo bila takmac HSS-u oko toga tko je strateški partner HDZ-u u Domoljubnoj koaliciji. Međutim, krajem prošle godine došlo je do većeg osipanja nakon što je stranku napustila njena predsjednica Ruža Tomašić koja je nakon toga osnovala Hrvatsku konzervativnu stranku. Međutim, HSPAS je zadržao dobar dio stranačke infrastrukture i mogao bi računati na to da na zajedničkim listama ima tri izgledna mjesta kako bi nakon izbora bio u prilici osnovati samostalan klub zastupnika. HSPAS je stranka koja je od samog svog osnivanja u izuzetno bliskim odnosima s HDZ-om i nikada nisu javno radili bilo kakve neprilike koaliciji, te da stoga za vjerovati je da će HDZ to znati honorirati i brojem mjesta na izbornim listama.


Preostale će se stranke vjerojatno morati međusobno dogovarati oko jednog ili dva zajednička zastupnička kluba koji će onda u Saboru djelovati zajedno s ostalim koalicijskim partnerima. HSLS, uz dogovor oko svoje kvote na izborima, predlaže i svog kandidata za poziciju u Vladi, na mjestu ministra gospodarstva. To je financijski stručnjak Josip Budimir, jedan od autora gospodarskog programa HSLS-a na prošlim parlamentarnim izborima. Taj je program puno financijskih stručnjaka te 2011. godine ocijenilo kao jedan od najboljih u smislu zahtjeva za provođenje strukturnih reformi neophodnih za izlazak zemlje iz dugogodišnje gospodarske krize. HSLS je na prošle parlamentarne izbore izašao samostalno i nije uspio prijeći prag iako su u tri izborne jedinice bili na samom rubu. HSLS je već bio u koaliciji s HDZ-om, ali su iz nje izašli 2010. godine nezadovoljni načinom na koji je gospodarske reforme provodila Vlada Jadranke Kosor.