Iznenađenje

HDZ-ova lista za dijasporu: Zamjenik ravnatelja policije iznenada se odlučio za političku karijeru

Ana Raić Knežević

Za razliku od bivšeg zamjenika ravnatelja policije Milijana Brkića koji bi mogao zasjesti u saborsku klupu, Robert Bogdanić se s čelne pozicije PNUSKOK-a vratio u SOA-u



ZAGREB Na drugom mjestu HDZ-ove liste za dijasporu osvanulo je ime Milijana Brkića, 41-godišnjeg zamjenika ravnatelja policije, koji je iznenada dugogodišnju policijsku karijeru odlučio zamjeniti političkom. S pozicije na kojoj kreće u izbornu utrku nije neizvjesno da bi mogao doista i ući u Sabor, te tamo zasjesti u klupi u blizini svog dojučerašnjeg šefa, aktualnog ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.


Naime, Brkić je, kako doznajemo, još prošli tjedan dao ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja, te je vrh Ravnateljstva policije tako sada ostao na već »razvlaštenom« ravnatelju Oliveru Grbiću i drugom zamjeniku Draženu Vitezu.   I većinu policajaca ovaj Brkićev potez je iznenadio, a neki su ga čak pokušavali odgovoriti od ulaska u politiku. Što je bilo prelomno Brkić za sada ne otrkiva. Je li u pitanju tek bijeg od sigurne smjene nakon što HDZ izgubi vlast i počne čistku policijskih redova od vrha?

Brkić je na mjesto zamjenika ravnatelja došao iz Sigurnosno-obavještajne agencije u kojoj je neko vrijeme bio i na čelu Centra službe u Zagrebu. Domovinski rat i dio poratnih godina proveo je u specijalnoj policiji. Bio je zamjenik zapovjednika specijalne jedinice policije »Alfa« od kuda ga veže i prijateljstvo s aktualnim državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova Vladimirom Faberom.


Iz vremena dok je još bio u specijalnoj policiji Brkić je »odigrao« i jednu od važnijih uloga u svojoj karijeri. Naime, nije želio uhititi svog bliskog prijatelja generala Mirka Norca sve dok nije dogovoreno da će mu se suditi u Hrvatskoj, a ne u Haagu. Tada ga je osobno priveo u riječki zatvor.


U novije vrijeme Brkić je medijsku pozornost na sebe svrnuo ispitivanjem Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo Antonije Bilić. Domaća javnost pamti kako je potvrdio da je Paravinja priznao ubojstvo mlade Drnišanke, što je sam Paravinja naknadno opovrgnuo.   Uzdrmala ga je i nedavna afera »elitne prostitucije« jer je u nekim kontaktima i snimkama tajnog nadzora uhvaćeno i njegovo ime. Čak se spekuliralo da je pokušao upozoriti osumnjičenog svodnika Nebojšu Paunovića Panču i neke od prisluškivanih djevojaka, čime je mogao ugroziti uspjeh cijele operacije.

Još dok je postavljen za zamjenika tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera, Brkićevo ime povezivalo se i s Milanom Bandićem, a na ljestvici najmoćnijih Hrvata objavljenoj još 2005. godine zauzeo je 929. mjesto.


Kako stoji u Brkićevom službenom životopisu diplomirao je na Visokoj policijskoj školi.


Osim bez zamjenika ravnatelja koji je zaplovio u politiku, hrvatska policija u vrlo kratkom vremenu ostala je i bez čelnog čovjeka Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) Roberta Bogdanića. U potpunoj tišini Bogdanić je još prije dva tjedna otišao s te funkcije, a tek jučer je na upit Novog lista iz MUP-a potvrđeno kako je to učinio »temeljem osobne inicijative«.   – Gospodin Robert Bogdanić je poslove načelnika PNUSKOK-a obavljao od 15. lipnja 2010. godine do 1. studenog 2011. godine kada je temeljem osobne inicijative raspoređen na novi posao unutar sustava državne uprave, točnije u Sigurnosno-obavještajnu agenciju, s mjestom rada u Zagrebu. Poslove rukovođenja PNUSKOK-om preuzeo je dotadašnji pomoćnik načelnika Damir Živko, odgovoreno nam je jučer iz MUP-a.

Bogdanić se tako vratio u SOA-u u kojoj je, i to u Centru Rijeka, radio do je dolaska u PNUSKOK. Koji su ga osobni razlozi natjerali na promjenu nije nam potvrđeno. Ipak u policijskom sustavu ima i onih koji smatraju kako je riječ o sklanjanju Karamarkovih kadrova, što Bogdanić s obzirom na dugogodišnji staž u SOA-i evidentno jest, prije promjene vlasti i očekivane »sječe« policijskih čelnika.