Reiner bi Uredu predsjednika u 2015. godini uzeo cijeli proračun

HDZ-ov prijedlog ostavio bi Kolindu Grabar Kitarović bez ijedne lipe

Dražen Ciglenečki

Kad se zbroje iznosi svih rezova što ih je Reiner u saborskoj raspravi o proračunu planirao za Pantovčak, dobije se svota od 43,5 milijuna kuna. A Vlada je za Ured predsjednika namijenila 41,1 milijun kuna



ZAGREB  HDZ nije podnio niti jedan amandman na prijedlog državnog proračuna, koji je hrvatski parlament usvojio u utorak, ali ih je njihov zastupnik Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, uložio čak 77.


Vlada ih je sve redom odbila, no nakon završetka predsjedničkih izbora HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović mogla bi im zbog toga biti jako zahvalna. Naime, u slučaju da ona pobijedi i postane predsjednica Republike, da je Vlada prihvatila Reinerove amandmane, u njezinom Uredu predsjednika ne bi bilo niti lipe.


Doduše, Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će »drastično smanjiti troškove Ureda predsjednika i srezati broj zaposlenih za dvije trećine«, no Reiner je svojim amandmanima predložio da se Uredu predsjednika oduzmu sva financijska sredstva planirana državnim proračunom za 2015. godinu. Pa i više od toga.


Bez konzultacija




U amandmanima kojima traže izdvajanje proračunskog novca za određene svrhe, zastupnici su dužni navesti i iz kojih bi se stavki trebalo namaknuti ta sredstva. Akademik Reiner isključivo je zahtijevao povećanja u okviru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a kresanja je pretežno predlagao u Uredu predsjednika.


U 59 od 77 amandmana na Reinerovom je udaru bio Ured predsjednika, a ostatak novca namjeravao je izvući iz Sabora i Ureda predsjednika Vlade. I kad se zbroje iznosi svih rezova što ih je Reiner planirao za Pantovčak, dobije se svota od 43,5 milijuna kuna.


A Vlada je za Ured predsjednika namijenila 41 milijun i 100 tisuća kuna, što je za dva milijuna kuna manje nego u 2014. godini. Ako bi, znači, Kolinda Grabar Kitarović bila izabrana za predsjednicu Republike, njezin bi Ured u startu bio čak u financijskom minusu, da je Vlada poslušala njezinog stranačkog kolegu.


U izbornom stožeru HDZ-ove kandidatkinje ističu da se Reiner nije s njima konzultirao u vezi sa svojim amandmanima. »Mislim da je on ionako bio uvjeren da će mu Vlada odbiti amandmane i da ih je predložio reda radi. Ali, da ih je Vlada sve prihvatila, vjerojatno ne bi rebalansom proračuna dali novac Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Morali bismo se onda nekako snaći putem donacija«, poručuju iz Izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović.


Siguran u pobjedu


Reinera smo, pak, pitali je li ovdje možda riječ o tome da on zapravo ne vjeruje u pobjedu kandidatkinje HDZ-a, pa je samo htio oduzeti novac Josipovićevom uredu.


– Ne, Kolinda Grabar Kitarović sigurno će pobijediti na izborima. Ali, ona je sama obećala da će smanjiti troškove Ureda, koji bitno prelaze 41 milijun jer obuhvaćaju i, recimo, korištenje zrakoplova i helikoptera, rekao nam je potpredsjednik Sabora. Reiner smatra da je ipak ključno što je Vlada odbila izdvojiti novac u neke vrlo važne svrhe.


– Moji su amandmani išli za tim da se, primjerice, poveća novac za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, kao i za djecu Rome. Vlada se stalno hvali brigom za osobe kojima treba skrb i pripadnike nacionalnih manjina, a kad su to imali priliku pokazati prihvaćenjem amandmana što sam ih podnio, to nisu učinili – zaključuje Reiner.