Na 120 stranica Karamarkova stranka analizirala "Plan 21" i ponudila svoja rješenja

HDZ-ov “Plan 22”: Devalvacija kune jedino rješenje za oporavak industrije

Dražen Ciglenečki

HDZ smatra da bi tečaj kune trebalo korigirati barem za stope inflacije koje godišnje iznose i do 4,7 posto. Devalvacija nije rješenje zato što bi u hrvatskim uvjetima, zbog visoke razine štednje u eurima i valutne klauzule za kredite, djelovala prorecesijski, upozorava, pak, guverner HNB-a Boris Vujčić



ZAGREB Vodstvo HDZ-a dugo se nećkalo hoće li objaviti gospodarski program, onda je predsjednik stranke Tomislav Karamarko prekinuo dvojbe i rekao da će pričekati raspisivanje izbora, a u međuvremenu je dovršena opsežna analiza učinjenog iz »Plana 21«, s kojim je Kukuriku koalicija pobijedila na zadnjim parlamentarnim izborima.


Sva 23 HDZ-ova odbora uspoređivala su, vezano uz segment kojim se oni bave, što je najavljeno u predizbornom programu stranaka koje su danas na vlasti, s onim što je realizirano. Pritom su pojedini odbori i iznijeli konkretne prijedloge rješenja gorućih hrvatskih problema.


Rezultat je prilično ambiciozan dokument na 120 stranica, od kojih četrdesetak otpada na »Plan 21«, priložen zbog komparacije. Poseban dio je powerpoint prezentacija Borisa Kunsta o dometima »više od godine kukurikanja«. 


 Velik entuzijazam




– Ne sjećam se da se u stranci ikad radilo ovako intenzivno i ozbiljno, rekao nam je jedan visoki dužnosnik HDZ-a hvaleći energiju koju ulažu članovi stranačkih radnih tijela. 


  Cijela je analiza izrazito kritički intonirana i sugerira se da je provedba »Plana 21«, koji se povremeno naziva pamfletom, u potpunosti podbacila. No, možda je najzanimljivije poglavlje koje potpisuje odbor za poduzetništvo, obrt i rad kojeg vodi Nikolina Babić, poduzetnica iz Čakovca, direktorica tvrtke Pan.


Njezin odbor, između ostaloga, analizi je podvrgnuo najavu Kukuriku kolicije da planira stvoriti povoljnije uvjete za nove investicije »osobito u obnovu hrvatske industrijske proizvodnje orijentirane prema izvozu«. No, nisu ostali samo na ocjeni da Vlada nije osigurala nikakve uvjete, nego su otkrili i što smatraju jedinim rješenjem da hrvatska proizvodnja postane konkurentna na inozemnim tržištima. Njega su u svome dokumentu čak napisali velikim slovima. 


  – PLIVAJUĆI TEČAJ je jedino rješenje za konkurentnost proizvodnje koja je izvozno orijentirana. Tečaj kune fiksiran je. NE KORIGIRA SE NITI ZA STOPU INFLACIJE!!!!!?????, upozorava HDZ.  

EU blokirala Orbana


Plivajući tečaj pojednostavljeno znači da bi tečaj kune formiralo tržište, odnosno da bi kuna na osnovu tržišta padala ili rasla bez ikakvog utjecaja središnje banke. Dakle, u situaciji u kakvoj je Hrvatska, s velikim priljevom deviza od zaduživanja, kuna može i rasti.


Ali, HDZ, jasno je to, ne cilja na takav rasplet jer jedina pomoć izvoznicima može biti pad kune. Ističu i svoje procjene, odnosno zalažu se za to da bi tečaj kune trebalo korigirati barem za stope inflacije koje godišnje iznose i do 4,7 posto.


Tako je HDZ objelodanio jednu od poluga svoga plana za oporavak industrijske proizvodnje i rast izvoza. Zagovornika takvog rješenja, naročito među izvoznicima, u Hrvatskoj ima još od donošenje stabilizacijskog programa 1993. godine. No, sada ga ne bi mogla provesti niti jedna Vlada bez suradnje Hrvatske narodne banke, koja je potpuno samostalna u određivanju monetarne politike. 



Devalvacija valute može biti jedna od metoda za rješavanje situacije u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska, no nju više nije moguće, kao u prošlom stoljeću, odraditi bez nekog jačeg okvira, odnosno stand by aranžman s MMF-om ili dogovora s Europskom centralnom bankom. Zemlja koja se odluči za devalvaciju mora biti svjesna da to znači povećanje njezinog vanjskog duga, te zaduženosti domaćih poduzeća i građana koji većinom imaju kredite s valutnom klauzulom. Uz to mora imati i industriju čiji bi proizvodi bili zanimljivi na inozemnim tržištima, jer samo pojeftinjenje troškova zbog pada valute teško bi moglo konkurirati, primjerice, cijeni azijskih proizvoda. Umjesto devalvacije rješenje mogu biti i snažne reforme uz internu devalvaciju, odnosno smanjenje plaća kako bi se smanjili troškovi države, i ono dugotrajno nosi najbolje učinke, ali ga rijetko koja zemlja uspijeva provesti. Treće je rješenje prodaja imovine, kako bi se uz zaduženje i na taj način došlo do pokrivanja deficita i do deviza, uz nadu da će novi vlasnik stvoriti novu vrijednost drukčijim upravljanjem imovine: Kukuriku Vlada zasad se odlučila za treće rješenje uz minimalnu kombinaciju s reformama i internom devalvacijom.



 


Porasle bi cijene


Slično je u Mađarskoj pokušao provesti konzervativni premijer Viktor Orban, koji je na odbijanje monetarnih vlasti da devalviraju forintu reagirao izmjenama zakona o središnjoj banci te mađarskog Ustava. Htio je guvereneru smanjiti ovlasti i monetaranu politiku vratiti pod okrilje Vlade.


Orban je u Mađarskoj imao proizvodnju na kojoj bi mogao temeljiti povećanje izvoza, međutim njegove je namjere blokirala Europska komisija. 


  Ni stranka koja bi u Hrvatskoj tražila devalvaciju kune ne bi mogla računati na suradnju guvernera Borisa Vujčića. On je u više navrata dosad naglašavao da u uvjetima visoke eurizacije kakvu ima Hrvatska, tečajna nestabilnost uzrokuje inflacijsku nestabilnost i opću financijsku nestabilnost, »čemu nas lijepo uči i povijest, koja se, na žalost, prebrzo zaboravlja«.


Devalvacija nije rješenje, između ostaloga, objasnio je Vujčić, zato što bi u hrvatskim uvjetima, zbog visoke razine štednje u eurima i valutne klauzule za kredite, djelovala prorecesijski.


 Ona bi dovela do povećanja zaduženosti države i poduzeća te dijela građana s kreditima, što bi, pak, utjecalo na smanjenje potrošnje i povećanje rasta cijena. Ugrožena bi, po njemu bila, i stabilnost bankovnog sustava te bi se stvorio veliki rizik odljeva kapitala iz zemlje. 


  – Devalvacija djeluje i redistribucijski, raspodjeljujući novac od siromašnih bogatima, obrazlagao je guverner Vujčić u srpnju prošle godine razloge zbog kojih HNB ne želi izabrati taj put. Zagovornicima postupne devalvacije odgovorio je da bi i ona imala iste negativne posljedice.