Veliki sabor u Areni

HDZ kreće u kampanju 17. rujna

Dražen Ciglenečki

Datum je odabran vjerojatno i iz razloga što bi nekoliko dana prije toga poljski premijer Donald Tusk trebao u Zagreb donijeti pristupni ugovor s Europskom unijom



ZAGREB Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor već je uvelike u kampanji, a s pravom će kampanjom HDZ započeti 17. rujna i to stranačkim, 14. saborom u zagrebačkoj Areni na kojem se očekuje oko 15 tisuća ljudi. To je, neslužbeno doznajemo, odlučeno u utorak na sjednici koordinacije predsjednika županijskih organizacija HDZ-a i čelnika stranke predvođenih Jadrankom Kosor.


Riječ je o skupu isključivo manifestativnog karaktera tako da se izaslanici neće birati prema posebnoj proceduri predviđenoj za izborne sabore. Svakoj županijskoj organizaciji određeno je koliko svojih članova mora dovesti u Arenu.


I prethodni sabor HDZ-a održao se u toj najvećoj sportskoj dvorani u Hrvatskoj. Bilo je to 4. srpnja 2009. Inicijalno je sabor bio predviđen kao obilježavanje 20. obljetnice osnivanja stranke da bi se iznenadno pretvorio u izborni sabor na kojem je Jadranka Kosor postala predsjednica HDZ-a, nakon što je četiri dana ranije Ivo Sanader dao ostavku.




I u vrijeme dok je Sanader bio na čelu stranke, prakticirali su se uoči parlamentarnih izbora ovakvi skupovi s kojih HDZ masovnošću i dobrom organizacijom, političkim konkurentima, ali i hrvatskoj javnosti šalje poruku o svojoj snazi i jedinstvu.


Ovaj je put odabran 17. rujan vjerojatno i iz razloga što bi nekoliko dana prije toga poljski premijer Donald Tusk trebao u Zagreb donijeti pristupni ugovor s Europskom unijom, što će biti potpisan krajem studenog ili početkom prosinca.