Karamarkov novi partner – Hrvatska demokršćanska stranka

HDZ koalira sa strankom koju je pobijedio i Vuco

Dražen Ciglenečki

»Ulaskom u EU ćemo životariti. Ako će EU odrediti da nam se netko useli, taj će nam oduzeti naš prostor«, bili su neki od argumenata protiv EU koje je iznosio predsjednik HDS-a Goran Dodig u kampanji za prošle parlamentarne izbore 



ZAGREB HDZ je pronašao na desnici još jednog koalicijskog partnera, riječ je o maloj Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) koju vodi splitski psihijatar Goran Dodig, u javnosti poznat kao jedan od vodećih studentskih aktivista u Hrvatskom proljeću 1971. godine. 


   Predsjedništvo HDZ-a prihvatilo je u utorak sporazum s HDS-om za suradnju na lokalnim izborima, a potvrditi ga još mora nacionalno vijeće. U jedinicama lokalne samouprave gdje su dvije stranke već sastavile kandidatske liste, suradnja će se realizirati kroz predizborne koalicije, a u drugim slučajevima moguće je da članovi HDS-a dobiju mjesta na HDZ-ovim listama. Prije dva tjedna sastali su se predsjednici HDZ-a i HDS-a, Tomislav Karamarko i Dodig i tom je prilikom dogovoren »početak procesa suradnje«. 


  Malo glasova


HDS je formiran 2009. godine i to ujedinjenjem Hrvatskih demokršćana, Hrvatske kršćansko demokratske stranke i Hrvatskih proljećara. Na dosadašnjim izborima privukli su vrlo malo birača. Krajem 2011. na zadnjim parlamentarnim izborima HDS je nastupio pretežno u bloku koji su još činili Akcija za bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatska – pokret za Hrvatsku. Ta je lista, primjerice, u prvoj izbornoj jedinici dobila 855 glasova (0,36 posto), manje čak i od neovisne liste Siniše Vuce. Niti u jednoj izbornoj jedinici nisu prešli jedan posto glasova. 


   – Nisam znao da ti demokršćani uopće postoje, rekao nam je jučer jedan član predsjedništva HDZ-a, čudeći se odabiru novog koalicijskog partnera, nakon HSP dr. Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno. Nejakost HDS-a, međutim, ne zabrinjava vodstvo HDZ-a. Naime, prema njihovim anketama HDZ u koaliciji s malim desnim strankama dobija dosta više glasova nego što je mehanički zbroj rezultata svih tih stranka ako odvojeno nastupe na izborima. Razlog je to i vezivanja desnih i pravaških stranaka uz HDZ. Podsjeća ta strategija na onu koju je 2001., dok je još bio u HDZ-u, zagovarao Ivić Pašalić. Na lokalnim izborima te godine u Splitsko-dalmatinskoj županija nastupio je Hrvatski blok u kojem je stožerna stranka bio HDZ.   

Euroskepticizam




Sporazumom o suradnji predviđeno je i da HDS podrži na europskim izborima listu HDZ – HSP dr. AS – BUZ. Za Karamarkovu bi stranku, međutim, mogao biti problem što su demokršćani još izrazitije protiv Europske unije nego što je to Ruža Tomašić koja je na toj listi na šestom mjestu.


U kampanji za prošle parlamentarne izbore, Dodig je zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerima rezolutno zastupao stav da Hrvatska ne bi smijela pristupiti Uniji, ističući da je »Hrvatskoj potrebna suverenistička politika«. »Ulaskom u EU ćemo životariti, odreknut ćemo se mogućnosti da nam bude bolje. Ako će EU odrediti da nam se netko useli, taj će nam oduzeti naš prostor«, bili su neki od Dodigovih argumenata protiv EU. I tijekom referendumske kampanje, HDS i Dodig apelirali su na hrvatske birače da zaokruže – ne.


Nakon što je referendum uspio, Dodig je priznao da ga je ražalostilo što je »najveći dio ljudi u svojoj pasivizaciji i domoljubnoj depresiji pokazao da se miri s činjenicom da drugi o njemu odlučuju«. U izjavi Glasu Koncila, predsjednik HDS-a ponovio je svoje crne prognoze i predvidio posljedice pristupanja EU. »Prvo, lošije življenje, drugo, promoviranje nove religije, religije sebičnosti i nasilja, i treće, to će vrlo brzo generirati ozbiljne političke i druge nestabilnosti. Nažalost, Hrvatska će sudjelovati u nepravednim osvajačkim ratovima u sklopu EU-a i NATO-a. Pitam se: Za čije interese? Za svoje sigurno ne«, širio je Dodig euro pesimizam. 


   Kad su novinari upitali Karamarka kako to da je HDZ, kao proeuropska stranka, sklopio koaliciju s protivnicom EU Ružom Tumašić, on je odgovorio da je predsjednica HSP dr. AS korigirala svoj stav. Ona ga je, međutim, ubrzo demantirala. Jučer nismo uspjeli doznati kako Dodig namjerava pomiriti svoju eurofobiju s HDZ-ovim pozitivnim stavom prema EU.