Nastavak političke suradnje

HDZ i HSS uskoro dogovaraju koaliciju, ali fotelje još ne dijele

Zlatko Crnčec

Rade se analize kako bi se vidjelo gdje je koja stranka jaka ili gdje ima najbolje kandidate kako bi se na izborima osvojilo što je moguće više glasova. Ne očekujemo da nam itko išta da, samo da nam se prizna dio koji unosimo u zajedničku priču, rekao je za naš list predsjednik HSS-a Branko Hrg



ZAGREB » Do sredine ove godine HDZ i HSS će postići konkretan dogovor o načinu izlaska na izbore, odnosno o tome kakvi će biti omjeri kandidata dviju stranaka na izbornim listama.


  – Već je održan jedan krug pregovora, uskoro bi trebao i drugi, a njih vode stručni timovi naših stranaka na razini glavnih tajnika. U ovom dijelu pregovora još ne sudjeluju predsjednici stranaka. Rade se analize kako bi se vidjelo gdje je koja stranka jaka ili gdje ima najbolje kandidate kako bi se na izborima osvojilo što je moguće više glasova. Ne očekujemo da nam itko išta da, samo da nam se prizna dio koji unosimo u zajedničku priču, rekao je za naš list predsjednik HSS-a Branko Hrg. Dodao je da je strateškim sporazumom dviju stranaka dogovoreno da će se prilikom određivanja mjesta na listi voditi računa o rezultatima na prošlim parlamentarnim, lokalnim i europskim izborima.


  – O ministarskim pozicijima ili o javnim tvrtkama nismo uopće razgovarali. Naša će koalicija sigurno pobijediti na izborima, ali će oni sigurno biti izjednačeni. Zbog toga bi bilo nerazumno razgovarati o takvim stvarima prije nego se odradi posao. Osim toga, već sam na prvim pregovorima inzistirao na tome da bi bilo dobro za takve pozicije angažirati i nestranačke ljude koji su stručnjaci za pojedina područja, rekao je Hrg. U dijelu HSS-a smatraju da se s pregovorima malo kasni, te da je liste trebalo već prije dogovoriti kako bi se unutar stranke mirnije dočekali sami izbori, te da je od HDZ-a već trebalo zatražiti konkretne odgovore oko ovih pitanja. Tim više jer je jasno da Kolinda Grabar-Kitarović ne bi pobijedila na predsjedničkim izborima bez angažmana HSS-a.




  HDZ i HSS Sporazum o trajnoj političkoj suradnji potpisali su 19. srpnja 2013. godine. Taj je dokument predviđao zajednički izlazak na europske i predsjedničke izbore, što je već realizirano, te na parlamentarne koji se očekuju do kraja ove godine. Tom je prilikom Hrg izjavio da je HSS ovim Sporazumom trajno i dugoročno odredio svoj pravac i više neće lutati«. Da HDZ i HSS bježe od bilo kakvog spominjanja podjele mjesta u vlasti nakon izbora pokazuje i tvrdnja predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s početka ožujka ove godine u Đurđevcu na obilježavanju 25. godišnjice osnivanja tamošnjeg HDZ kada je demantirao da postoji bilo kakav dogovor dviju stranaka o »podjeli ratnog plijena kao što je to učinila aktualna vlast«, te da je tako odlučeno prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma.