Novi blok: Uskoro sporazumi o suradnji HDZ-a, HSP-AS-a i BUZ-a

HDZ do kraja mjeseca stvara Antikukuriku predizbornu koaliciju

Dražen Ciglenečki

Nova koalicija na tragu je Karamarkove najave našem listu da HDZ neće više sam na izbore kako bi se smanjio broj propalih glasova desno orijentiranih birača. Središnja tijela BUZ-a i Starčevićevog HSP-a već su prihvatila te sporazume



ZAGREB  Vrlo skoro Kukuriku koalicija imat će protiv sebe blok predvođen HDZ-om.


Do kraja listopada predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potpisat će prvo sa čelnicima Bloka umirovljenici zajedno, a onda i s Ružom Tomašić, predsjednicom HSP-a dr. Ante Starčević, sporazume o trajnoj političkoj suradnji.


Središnja tijela BUZ-a i Starčevićevog HSP-a već su prihvatila te sporazume, a idućeg tjedna to će učiniti i predsjedništvo HDZ-a. 


Stvaranje protuteže




Riječ je o dokumentu kojim će HDZ dogovoriti sa svojim partnerima predizbornu i postizbornu suradnju za iduće lokalne, europske i parlamentarne izbore.


Na tragu je to Karamarkove najave iz nedavnog intervjua našem listu da HDZ neće više ići sam na izbore nego u sklopu koalicija sa srodnim strankama, kako bi se što više smanjio broj propalih glasova desno orijentiranih birača.


– Pravaši Ruže Tomašić dijele s nama slične konzervativne i nacionalne vrijednosti, a BUZ je interesna grupacija s potencijalno velikom biračkom bazom. Zainteresirani smo i za jednaku suradnju s originalnim HSP-om, iako je Ruža Tomašić jako protiv njih, kao i, naravno, s HSS-ovcima s kojim također razgovaramo, rekao nam je sugovornik iz vrha HDZ-a. Glavni HDZ-ovi pregovarači bili su glavni tajnik Milijan Brkić i politički tajnik Tomislav Čuljak.


Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 5. listopada 2012. godine