Preslagivanje u petoj brzini

HDZ NUDI MJESTA U VLADI, HNS TRAŽI REFORMU OBRAZOVANJA: Pero Lučin ključan za HNS-ovu podršku Plenkoviću?

Tihana Tomičić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Vrdoljak planira i odobrovoljiti članove svog Predsjedništva HNS-a koji su podijeljeni oko podrške HDZ-u. Bivša predsjednica Vesna Pusić i njoj bliski kadrovi nisu spremni prešutjeti podršku HDZ-u ako se ne provede bar taj jedan ključni conditio sine qua non, a to je smjena ministra Pave Barišića i prepuštanje obrazovanja normalnoj, građanskoj politici.



RIJEKA – Kombinacija o kojoj danas pišu svi mediji, da će HNS na kraju ipak podržati HDZ, uključuje prijedlog šefa HDZ-a Andreja Plenkovića Ivanu Vrdoljaku da HNS dobije tri Mostova ministarstva, dakle energetiku, upravu, pravosuđe, i jedno koje sada drži HDZ, odnosno Ministarstvo obrazovanja.


To mjesto ministra obrazovanja, ako bi se HNS i HDZ dogovorili, pripalo bi Riječaninu, donedavnom rektoru, Peri Lučinu. Naravno, HDZ bi sebi uzeo MUP, ali je moguće da bi tada Ivan Vrdoljak postao potpredsjednik vlade.


Da je to točno, potvrđuje noćna twitter objava predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je napisao da je “danas, sigurniji nego ikad, da će se na reformi obrazovanja lomiti budućnost RH”. Također, kazao je i: “Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici”.




Iz ove objave je jasno da će Vrdoljak u razgovorima o sastavljanju većine i ekipiranju vlade inzistirati da se kurikularna reforma uzme iz ruku HDZ-ove desnice i preda građanskoj politici na upravljanje, a ako bi to mjesto ministra preuzeo Pero Lučin, tada bi sigurno splasnule tenzije i na ljevici i na desnici oko te teme.


Na taj način Vrdoljak planira i odobrovoljiti članove svog Predsjedništva HNS-a koji su podijeljeni oko podrške HDZ-u. Bivša predsjednica Vesna Pusić i njoj bliski kadrovi nisu spremni prešutjeti podršku HDZ-u ako se ne provede bar taj jedan ključni conditio sine qua non, a to je smjena ministra Pave Barišića i prepuštanje obrazovanja normalnoj, građanskoj politici.


Zasad, kako se saznaje u HNS-u, pobornici ideje Ivan Vrdoljak i glavni tajnik Srećko Ferenčak i dalje nemaju većinu u Predsjedništvu, a ono se sastaje u utorak i tada će se znati hoće li iza ove ideje stati 9 zastupnika HNS-a, ili puno manje od toga, što naravno može završiti raskolom HNS-a.


Jedina koja je zasad javno kritizirala Vrdoljaka jest kandidatkinja za Zagreb Anka Mrak Taritaš koja ga je usporedila s Donaldom Trumpom i rekla da samo on twitta u tri ujutro.


Poznato je da HDZ već neko vrijeme razmišlja o smjeni Pave Barišića, stoga ova opcija s Lučinom ne izgleda nimalo nerealno kad su ponude HDZ-a u pitanju, a tenzije i novi prosvjedi oko reforme školstva samo su smetnja Plenkoviću kojemu treba mir želi li oformiti novu većinu.


Što se SDP-a tiče, oni na ovaj manevar HNS-a planiraju odgovoriti – rušenjem vlade. Točnije, tek sad planiraju potpisati HNS-ov raniji zahttjev za opozivom vlade, koji su dosad odbijali podržati, a sada svojim bivšim partnerima na lijevom centru kontriraju upravo potpisom njihova vlastita zahtjeva da se Plenkovića smijeni. SDP će u ponedjeljak održati sjednicu kluba zastupnika na kojoj će odlučiti o daljnim koracima.