Maras u akciji

HBOR opozvao kredit: Čačićeva savjetnica za medije nenamjenski potrošila 700.000 kn?

Jagoda Marić

Ni HAMAG ni HBOR nisu uspjeli ući u prostor Ankice Mamić koji je trebao biti obnovljen novcem za kojeg su prvi jamčili, a drugi ga isplatili. O detaljima spornog kredita nitko ne želi govoriti jer je riječ o – poslovnoj tajni



ZAGREB  Slučaj pomoćnika ministra financija Branka Šegona i kredita kojeg je njegova tvrtka Facta Vera podigla u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj još se nije razriješio, ali zato mimo javne scene u HBOR-u »padaju« drugi krediti. Tako je HBOR odlučio, neslužbeno nam je potvrđeno, opozvati kredit što ga je prije više od dvije godine dao tvrtki  IM&C u vlasništvu Ankice Mamić, medijske savjetnice Radimira Čačića. Zanimljivo je da je u trenutku kad je dobila kredit od HBOR-a, tvrtka IM&C radila i za tu banku.


Opozivu kredita u HBOR-u prethodila je odluka Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) da ukine jamstvo za spomenuti kredit i to nakon nedavnih kontrola namjenskih sredstava što ih je ta Agencija provela u slučaju kredita za koje je bila jamac. Iako je riječ o kreditu od 700 tisuća kuna, koji se dakle po iznosu niti funkciju koju Mamić ima, ne može usporediti sa slučajem Šegon, ova situacija razotkriva način na koji se kontrolira namjensko trošenje manjih kredita, ali još u više odnos dvije institucije HBOR-a i HAMAG-a. 


Bankarska tajna


Iz HAMAG-a su nam službeno potvrdili da su proveli nadzor  nad kreditom odobrenim IM&C-u i da su »utvrdili nepravilnosti u namjenskom trošenju odobrenog kredita o kojima su pravovremeno obaviješteni kreditor i investitor«. Kakve su nepravilnosti utvrdili u namjenskom trošenju kredita koji je odobren za adaptaciju poslovnog prostora iz HAMAG-a nisu pojašnjavali. Još manje odgovora mogli su ponudit iz HBOR-a jer kako pojašnjavaju nisu dobili suglasnost IM&C-a za skidanje bankarske tajne koju su od te tvrtke zatražili nakon našeg upita. 




Iz tvrtke IM&C kažu pak da su 2011. godine dobili kredit sukladno traženim uvjetima i propozicijama kreditne institucije, ali ističu i da ne mogu govoriti o detaljima tog kredita zbog poštivanja bankarske i poslovne tajne. 


– Navedeni kredit odobren je sukladno postojećim procedurama, a tvrtka Integralni marketing i komunikacije u cijelosti je postupala  sukladno obvezama preuzetim predmetnim kreditom te redovito vršila plaćanja u svrhu podmirenja istog, poručuju iz IM&C-a. 


Kako se onda dogodilo da im HAMAG otkaže jamstvo, a HBOR opozove kredit? Naši izvori tvrde da je HAMAG u nedavnoj kontroli pokušao ustanoviti je li se kredit doista potrošio za adaptaciju prostora kojeg je tvrtka IM&C imala u najmu i iz kojeg se u međuvremenu iselila. Službenici HAMAG-a nisu uspjeli ući u prostor kako bi provjerili je li novac doista potrošen za ono za što je dodijeljen i sredinom siječnja obavijestili su HBOR da će  opozvati svoje jamstvo. Nakon toga u kontrolu je, kako se čini, krenuo i HBOR ali im korisnik kredita, tvrtka IM&C nije osigurala ulazak u prostor koji je trebao biti preuređen kreditom kojeg su dali kroz program Žena poduzetnica za koji jamstva daje HAMAG. Zato su odluči opozvati kredit, ali, navodno neće tako lako pristati na opoziv HAMAG-ovog jamstva.


Loši odnosi


Argument im je, kako se neslužbeno doznaje, činjenica da je HAMAG i kod isplate kredita i kod postupka kojim se utvrđuje povrat odobrenih sredstva prihvatio svu dokumentaciju o utrošenim sredstvima kao i da je još 2012. godine dao pozitivno mišljenje na korištenje kredita, što znači da je propustio sve rokove da opozove svoje jamstvo. HABOR u kontrolu na teren nije išao jer i inače ne kontrolira kredite tog iznosa dok god se oni otplaćuju, naprosto jer za to nema dovoljno ljudi. Nije to ranije činio ni HAMAG, no nakon što je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras pokrenuo kontrolu kredita koje se odobravaju kroz programe za koje kamate subvencionira proračun njegova ministarstva, čini se da je  slučaj Ankice Mamić samo početak, te da bi odnosi između HAMAG i HBOR-a u međuvremenu mogli postati samo još gori. 


Dio naših sugovornika tvrdi da kredit IM&C-u nije slučajno izabran jer je riječ o bliskoj suradnici Radimira Čačića i tvrtki koja je bila u poslovnom odnosu s HBOR-om kad je kredit odobren. No, činjenica je da je tada Čačić sjedio u oporbi. Koliko je kontrola ozbiljna, a koliko se doista samo tražio kredit Ankici Mamić pokazat će već sljedeći nadzorni odbor HBOR-a na kojem će Maras izvijestiti o nadzornu namjenskog trošenja kredita kroz programe njegova ministarstva, a koje je odobravao i isplaćivao HBOR. U konkretnom slučaju potpune odgovore dao bi ulazak službenika HMAG-a i HBOR-a u prostor koji je trebao biti uređen njihovim kreditom kako bi se ustanovilo je li novac doista namjenski utrošen.