Ovo nije očekivala

HASANBEGOVIĆ PREDSJEDNICI: Ne, “za dom spremni” nije stari hrvatski, nego ustaški pozdrav

Dražen Ciglenečki

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Foto Goran Kovačić / PIXSELL

Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav, ali nažalost kompromitiran u vrijeme ustaških dana, kazala je za RTL Kolinda Grabar-Kitarović. Nije, to je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku – odgovara Hasanbegović i dodaje »osim u grbu HOS-a« 



ZAGREB Otkako je krajem prošle godine u Jasenovcu postavljeno spomen obilježje poginulim pripadnicima HOS-a na kojem piše »Za dom spremni«, u javnosti se suprotstavljaju dvije interpretacije tog slogana.


Prema prvima, riječ je o hrvatskom pozdravu starom više stoljeća koji je HOS preuzeo 1991. i stoga on ni po čemu nije sporan. Druga strana, pak, tvrdi da se u Hrvatskoj na taj način nije pozdravljao nitko prije pripadnika ustaškog pokreta, da su Ante Pavelić i njegovi istomišljenici autori »Za dom spremni« i da ga se zato ne može koristiti u javnom životu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja i inače u svojem djelovanju promiče zajedništvo, pokušava sada nekako pomiriti ove struje, riskirajući, međutim, da se zamjeri i jednima i drugima, iako je od obojih preuzela dio argumentacije.


Predsjednica je, naime, u ponedjeljak u intervjuu za RTL televiziju, premda je naglasila da nije povjesničarka, dala za pravo onima koji inzistiraju da je »Za dom spremni« stari hrvatski pozdrav, ali, kako bi zadovoljila i oponente te teze, iznijela je stav da je »nažalost kompromitiran u vrijeme ustaških dana«. To u najmanju ruku znači da su HOS-ovci 1991. u startu odabrali pozdrav koji su ustaše kompromitirale, s tim da predsjednica nije željela odgovoriti na pitanje smatra li da je »Za dom spremni« previše kompromitiran.




Ali, Zlatko Hasanbegović, koji za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović jest povjesničar, ima drukčija saznanja o podrijetlu »Za dom spremni«.


– Nikad nisam tvrdio da je to stari hrvatski pozdrav. Nije. To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku. Osim u jednom slučaju, a to je kad je unutar grba HOS-a pod kojim se ta postrojba borila u Domovinskom ratu – rekao je za Novi list Hasanbegović.


Politički tajnik stranke Nezavisni za Hrvatsku protivi se zabrani »Za dom spremni«, makar ne negira da su ga u uporabu inicijalno uvele ustaše.


– Načelno nisam za zabrane. U tom kontekstu promatram i određene simbole koje je uzela Radnička fronta, neka im ih, što im ja mogu. Mogao bih prihvatiti zabranu samo kad bi se »Za dom spremni« koristio isključivo kao instrument izazivanja mržnje – zaključuje Hasanbegović.


Povjesničar Hrvoje Klasić kaže da su stvari oko pozdrava Za dom spremni sasvim jasne.


– Jednim bih se dijelom složio s predsjednicom. Za dom spremni je 80 godina stari hrvatski pozdrav koji su izmislili i uveli ustaše. Za dom spremni se nikada u hrvatskoj povijesti nije koristio kao pozdrav i čudno je da još uvijek postoje dileme kada imamo svi na raspolaganju na stotine dokumenata iz razdoblja NDH koji su potpisani s Za dom spremni. I nijedan iz bilo kojeg drugog dijela hrvatske povijesti na kojem bi se te tri riječi nalazile zajedno – rekao je Klasić. Dodao je da »na temelju ovog, ali i ukupnog dosadašnjeg angažmana predsjednice u njenom mandatu mogu zaključiti da ona nije kompetentna govoriti o hrvatskoj povijesti«


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…