OPASNOST

HALMED upozorio: Hrvati troše previše lijekova i liječe se “Google doktorom”, na svoju ruku

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Davor Kovacevic

Foto: Davor Kovacevic

Građani koji samoinicijativno uzimaju terapije bez dovoljno prikupljenih informacija, potenciraju zdravstvene rizike – ustvrdio je predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora Dragan Soldo



ZAGREB Prema izvješću Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), hrvatski građani troše sve više lijekova, kojih smo prošle godine uzeli šest posto više nego u 2016., dok smo na lijekove bez recepta potrošili dvostruko više nego prije pet godina. Tim je povodom Hrvatska ljekarnička komora organizirala panel raspravu »Bez recepta, ne i bez stručnjaka«, s koje su zdravstveni stručnjaci iznijeli vlastita iskustva s ciljem da upozore na moguće štetne posljedice dostupnosti sve većeg broja bezreceptnih lijekova.


Prema istraživanju agencije Hendal iz lipnja ove godine, 69 posto građana kupuje bezreceptne lijekove, a gotovo 60 posto ih uzima na svoju ruku bez savjetovanja s liječnicima i ljekarnicima. Najčešće ih se koristi za (samo)liječenje glavobolje (46 posto), gripe ili prehlade (37 posto).


»Google doktor«


»Google doktor« primarni je izvor informacija za čak 16 posto građana koji se o tegobama prvo informiraju na internetu.




Više od četvrtine građana općenito koristi internet za dodatno informiranje i savjete u slučaju bolesti. Osobe mlađe od 65 godina uzimaju lijekove bez prethodnog savjetovanja sa stručnjacima češće nego stariji građani, a najviše se novca u ljekarnama ostavi za lijekove za snižavanje temperature i protiv bolova.


– U Velikoj Britaniji, gdje je paracetamol široko dostupan, godišnje bilježe 90.000 trovanja, 30.000 hospitalizacija te do 150 smrtnih slučajeva zbog komplikacija uzrokovanih trovanjem. U Danskoj je udvostručena prodaja paracetamola nakon što je dobio bezreceptni status, dok se broj pacijenata koji su završili na bolničkom liječenju zbog trovanja tim lijekom povećao za 74 posto.


Brza rješenja


Zbog povećanja broja slučajeva trovanja paracetamolom, Švedska agencija za lijekove u 2015. je onemogućila prodaju paracetamola izvan ljekarni. Hrvatski građani, koji sve češće samoinicijativno kombiniraju terapije bez dovoljno prikupljenih informacija, potenciraju ozbiljne zdravstvene rizike – ustvrdio je predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora Dragan Soldo.


– Jedan od upečatljivijih primjera iz prakse su bolesnici na terapiji varfarinom, koji vrlo često kupuju i konzumiraju lijekove koji im značajno povećavaju rizik od krvarenja, što u konačnici ima vrlo negativan učinak na njihovo zdravlje te može uzrokovati i posljedice poput fatalnog krvarenja. Upravo zato, i bez recepta svi moramo biti svjesni da se radi o lijeku o kojem bolesnik često jako malo zna i koji, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i lijekove koje već uzima, može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja – kazao je Soldo.


Nekontrolirana primjena lijekova može izazvati ozbiljne gastrointestinalne, kardiološke, jetrene i bubrežne komplikacije, posebice kad se kombinira više lijekova i u višim dozama – moglo se čuti jučer.


– Mi volimo brza rješenja jer si zbog današnjeg tempa života nismo skloni uzeti dovoljno vremena kako bi tijelo i imunitet odradili svoje. Iako nam bezreceptni lijekovi omogućuju da bez liječnika sami zaliječimo neke lakše zdravstvene tegobe, to ne znači da ih možemo koristiti bez odgovornosti. Učinak svakog lijeka, receptnog ili bezreceptnog, ovisi o njegovoj pravilnoj primjeni. Stoga je važno kod uzimanja lijeka zatražiti savjet liječnika ili ljekarnika – istaknula je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.