Nastavlja se rat oko zdravstvenog odgoja: Bozanić kazao da je "na ispitu i mir u našoj domovini"

Grubišić: Hrvatski biskupi su očito spremni na proteste i izazivanje nemira

Zlatko Crnčec

Uvodničar crkvenog tjednika Glas Koncila žestoko je napao ministra Jovanović zbog kritika na račun Crkve: »Već po Ustavu baš svatko ima pravo na iznošenje svojega stava o baš svakom društvenom pitanju, pa je nečuveno da ministar želi to osporavati Katoličkoj crkvi, koja je apsolutno najveća udruga civilnoga društva u Hrvatskoj. Ako ministar to stvarno tako misli onda ni časa ne bi više smio sjediti u vladi koja želi biti demokratska«, piše Miklenić



ZAGREB – Napadi Crkve na zdravstveni odgoj nastavili su se i u novoj 2013. godini, a otišli su i korak dalje jer najviši crkveni dužnosnici čini se smatraju da bi zbog njega moglo doći i do građanskih nemira. Naime, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u utorak na propovijedi na svetkovinu Svete Bogorodice Marije dosad najoštrije napao dio programa koji govori o spolnosti.


– Potrebno je uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini, rekao je kardinal Bozanić, te naglasio da je »jedini demokratski put razgovor«, te da je »važna suradnja između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole«.


– Potrebno je odgovorno dijalogizirati i tražiti zadovoljavajuća rješenja jer se radi o važnim pitanjima života i odgoja mladih naraštaja. Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program, te smatra da se o tome treba odgovorno i stručno razgovarati, rekao je kardinal Bozanić.




Dodao je da »suradnja između obitelji i drugih odgojnih čimbenika, posebno sa školom, uključuje pravo roditelja na izražavanje vlastitih mišljenja, koristeći se pri tom različitim vrstama pritiska na ustanovu, kako bi ona modificirala svoje postupke, programe i metode koji su roditeljima neprihvatljivi. Škola mora poći od toga da dijete iz obitelji dolazi s određenim vrijednosnim usmjerenjima, a ona u tome smjeru dalje razvija i pokazuje nove putove, otvara djetetu nove mogućnosti za identifikaciju. Roditeljska volja je nešto kao antropološka datost, dakle ona nije samo pravni pojam. Škola ne bi smjela raditi protiv te volje. Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja, kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj. Važno je, dakle, njegovati i razvijati suradnju između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole, rekao je kardinal Bozanić.


Saborski zastupnik i svećenik u mirovini Ivan Grubišić žestoko je jučer za naš list odgovorio na Bozanićeve riječi.


– Ako je država odvojena od Crkve onda to treba poštovati. Ne smije se prijetiti i s oltara zazivati nerede. Time su preskočene granice dobrog odgoja i diplomatskih odnosa Hrvatske i Vatikana. To su preteške izjave koje su upućene s oltara i nisu dobre. One unose zabunu i nemir u narod. Ankete pokazuju da su roditelji uglavnom za zdravstveni odgoj, a Crkva uime manje grupe pokušava nametnuti stavove većini. Nije dobro s oltara dovoditi u pitanje demokraciju i mir u državi. Oni su očito spremni na proteste i izazivanje nemira. A temeljno je ovdje pitanje je li Hrvatska suverena država ili kolonija Vatikana. Bez promjene Ugovora sa Svetom stolicom to se neće riješiti, ne samo zbog materijalnih davanja nego i zbog potrebe konačnog razdvajanja Crkve i države, rekao je Grubišić.


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije jučer želio komentirati nastavak napada Crkve i katoličkog tiska na zdravstveni odgoj.


– Za mene je tema zdravstvenog odgoja zaključena. Kurikulum zdravstvenog odgoja dio je obaveznog školskog kurikuluma, donesen je u svim školama koje su ga unijele u svoj plan rada i moraju ga ostvariti do kraja školske godine. Na napade Crkve, raznoraznih udruga i komentatora ne namjeravam se više osvrtati, rekao je Jovanović.


Napadima na njega pridružio se u najnovijem broju katoličkog tjednika »Glas Koncila« njegov urednik Ivan Miklenić. U komentaru pod naslovom »Nemirenje s nametanjem« on napominje da su javni istupi predstavnika Crkve došli tek nakon što su se »predstavnici vlasti oglušili na višekratne pozive iz HBK za susret i dijalog, a poziv na dijalog javno je ponovno i kardinal Bozanić na božićnoj misi«.


– Dok je predsjednik Vlade, u izjavi novinarima nakon božićne mise, odškrinuo vrata za traženje rješenja, ministar nije ni časa posustao u otvorenom vrijeđanju, tvrdi Miklenić koji je riječi ministra prosvjete Željka Jovanovića iz intervjua jednom dnevnom listu ocijenio »ispod razine civiliziranog komuniciranja, osobito državnih službenika kojima je zadaća služiti, a ne bahato gospodariti i nametati svoje svjetonazorsko viđenje«.


– Skandalozno je tvrditi da crkveni letak vrvi lažima, a da na tiskovnoj konferenciji na Badnjak predstavnici tvoraca toga programa spolnoga odgoja ni jednu tvrdnju nisu osporili. Ministrove riječi da se Crkva miješa u nešto na što nema pravo, čisti su izričaj komunističke totalitarne retorike i svijesti te otkrivaju da ministarstvo otvoreno gazi demokraciju. Već po Ustavu baš svatko ima pravo na iznošenje svojega stava o baš svakom društvenom pitanju, pa je nečuveno da ministar želi to osporavati Katoličkoj crkvi, koja je apsolutno najveća udruga civilnoga društva u Hrvatskoj. Ako ministar to stvarno tako misli onda ni časa ne bi više smio sjediti u vladi koja želi biti demokratska, piše Miklenić. Dodaje da je Crkva, koja se ne može pomiriti s nametanjem ideologiziranog programa, bila je prisiljena poslužiti se lecima, a to je »najrječitiji pokazatelj stanja u medijima koji su toliko instrumentalizirani i pristrani da više i ne prenose one stavove koji se tiču čak većine roditelja u Hrvatskoj«.


– Stoga ne iznenađuje da se u božićnom broju jednih dnevnih novina besprimjereno etiketira katolike i biskupe. Da se u ta etiketiranja umjesto katolika i biskupa stave riječi naprimjer muslimani, Židovi, Amerikanci ili Srbi, političari, novinari ili bankari – zar to ne bi bilo prepoznato kao nedopustivi govor mržnje? Je su li u Hrvatskoj svi građani jednaki?«, pita se Miklenić.