Sve će to narod platiti

Grubišić: Hrvatska treba revidirati ugovore s Vatikanom; Rebić: Na redu su Opatija, Lošinj, Krk

Tihomir Ponoš

Papa neće povući svoj potpis. Za to nema nikakve šanse i u tome me iznenađuje reakcija hrvatske države i predstavnika vlasti, kazao je don Ivan Grubišić



ZAGREB Krivci za slučaj Porečko-pulske biskupije i imovine koju papinskom odlukom ta biskupija treba vratiti benediktincima, odnosno njihovoj tvrtci osnovanoj u Hrvatskoj su i država i Crkva, konkretno biskup Ivan Milovan, a pogrešne je poteze u cijelom slučaju vukao i papa, smatra don Ivan Grubišić.


Cijeli će slučaj završiti tako što će na kraju to narod platiti, a Benedikt XVI. neće povući svoj potpis s odluke kojom se traži djelomično, a ne potpuno obeštećenje.


– Papa neće povući svoj potpis. Za to nema nikakve šanse i u tome me iznenađuje reakcija hrvatske države i predstavnika vlasti, kazao je Grubišić. U tome što je biskup Ivan Milovan bio u Banskim dvorima i na Pantovčaku vidi da će narod na kraju sve platiti jer je vjerojatno zahtjev za financijsku pomoć razlog za biskupov posjet tim adresama.


Nije trebala arbitraža  




Krivci za nastalo stanje su brojni, a krivnje ima na svim stranama. Kriva je država koja je dala biskupiji nešto što joj nije mogla dati, ali je kriv i biskup Milovan koji je prihvatio imovinu koju nikako nije smio prihvatiti.


– Ta imovina nije pripadala Crkvi, odnosno biskupiji. Ona je bila samostansko vlasništvo, dakle vlasništvo reda benediktinaca. To se nije smjelo prihvatiti, biskup je pogriješio kad je tu imovinu prihvatio, a morao je znati da je riječ o samostanskom vlasništvu koje ne pripada biskupiji. Ona se ne može uknjižiti na samostansko vlasništvo, pojasnio je Grubišić.


On smatra da ta imovina treba pripasti benediktincima, ali u Hrvatskoj, a ne Italiji. To je imovina reda koji postoji u Hrvatskoj, a taj teritorij je hrvatski, a ne kao nekada talijanski, navodi Grubišić.


Pogreške nalazi i u Vatikanu koji je više trebao koristiti svoju diplomaciju i odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Smatra da Papa cijeli slučaj nije trebao slati na arbitražu i sazivati posebnu Kardinalsku komisiju nego slučaj poslati na crkveni sud. Grubišić je prokomentirao i ulogu kardinala Josipa Bozanića, člana komisije, a kojega se posljednjih dana zbog toga proziva u javnosti.


– On je bio član komisije, odluku nije potpisao, a bez dogovora komisije ne može davati izjave. Što se tiče Bozanića, mislim da je branio pravni poredak više nego što mnogi ljudi misle, rekao je Grubišić i dodaje da nikakva revizija Osimskih sporazuma ne dolazi u obzir jer to nitko ne želi.


Promjena okolnosti


Cijela priča Grubišiću pokazuje koliko je Crkva ovisna o državi kad je riječ o imovini i imovinskim pitanjima. Zbog toga smatra da ugovore s Vatikanom treba revidirati. Upozorio je da u svim ugovorima piše da se oni mogu mijenjati kad se promjene okolnosti.


One su se itekako promijenile otkako su ugovori potpisani, Hrvatska je u dubokoj ekonomskoj krizi, a Crkva mora dobivati ono što u ugovorima piše, što, uz ostalo, Crkvu financijski čini ovisnom. To izdvajanje je i veliko opterećenje za porezne obveznike, a Crkva taj novac troši netransparentno i ne polaže račune. Upravo ta promjena ekonomskih prilika dovoljan je razlog za reviziju ugovora, zaključio je don Ivan Grubišić.


Ugledni teolog prof. dr. Adalbert Rebić upozorava da bi slučaj Porečko-pulske biskupije mogao biti opasan presedan i siguran je da slijede mnogi problemi.


Naime, na temelju odluke u ovom slučaju opasnost prijeti i crkvenoj imovini u Opatiji, Zadru, Lošinju, na Krku gdje postoje samostani u kojima su bili i Talijani.


U Opatiji se konkretno radi o benediktinskom samostanu i crkvi u kojoj su danas isusovci. Da bi se to izbjeglo važno je pridržavati se Osimskih sporazuma, a upravo su prema tim sporazumima benediktinci iz Dajle koju su napustili 1948. godine obeštećeni.


– Ta je imovina imala skromnu vrijednost kad su ju benediktinci napustili 1948. godine čime su izgubili pravo na tu imovinu iz darovnice, a danas ta imovina vrijedi mnogo više. Međutim, ne mogu se Osimski sporazumi mijenjati zato što je porasla vrijednost zemljišta, kazao je Rebić za tportal.hr.


Komentirao je i ulogu kardinala Josipa Bozanića.


– Nikome nije drago što je Bozanić to supotpisao. Meni je žao zbog toga, a svećenici su time jako nezadovoljni jer je to protiv nacionalnih interesa, kazao je Rebić. Dodao je da ne zna razlog, je li Bozanić imao neka dublja saznanja o odnosu benediktinaca ili je bio pod pritiskom. Ako je imao dodatnih spoznaja koje mijenjaju stanje onda to treba reći, ali nas nitko o tome nije obavijestio, zaključio je Rebić u razgovoru za tportal.