Reakcije na tekst Novog lista

Grbić: Glupo i besmisleno bi bilo da naređujem da se prati glavni državni odvjetnik

Branko Škorić

Ministar unutrnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako još uvijek nema podatke o slučaju praćenja Bajića i novinara, a na pitanje hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije



ZAGREB/RIJEKA Vi ste zadnji kojima bih trebao danas bilo što reći! Nemate nimalo profesionalnosti. Zašto me niste jučer nazvali? Pa da uz bombastični tekst bude i moj komentar! Žalosno je to što me zovete dan kasnije. Kao da smo u 18. stoljeću. Netko kod vas ima neki kompleks. To je tuga i žalost od novinarstva. Napisati nešto, objaviti i onda tražiti izjavu! Trebalo je imati barem minumum pristojnosti. Ako zbog ničega, onda zato što sam ja dijete Rijeke. Iz istog smo grada, nakon što mo otrpjeli eskapadu ogorčenja zbog našeg o navodnom tajnom praćenju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara, bivši ravnatelj policije Oliver Grbić, prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj suradnji, ipak je odgovorio i na navode iz teksta. 


– Ko prvo, nikada nisam potpisao nikakav nalog za praćenje glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića ili za novinare. Morate znati da je novi ZKP omogućio USKOKU-u da provodi kriminalistička istraživanja. I to na način da se u sjedištu USKOK-a uzimaju iskazi osumnjičenika. Zapisnici se ne dostavljaju policiji. Jedan zapisnik, odnosno audio-video snimka ostaju u USKOK-u, a drugi zapisnik dobiva stranka u postupku. Policija nema ama baš nikakvih službenih saznanja što se događalo na ispitivanju, a još manje što su govorili osumnjičenici, kaže Grbić, najavljujući da će tužiti Novi list. 


– Nema niti jednog argumenta niti dokaza za ono što ste napisali o meni, tvrdi, dodajući kako kao ravnatelj policije nije ništa potpisao i da je i “takva pomisao je besmislena jer ja i nisam bio zadužen za operativne poslove”.




– Na kraju kraju krajeva bilo bi glupo i besmisleno da je naređujem da se prati glavni državni odvjetnik, tvrdi Grbić.


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da ne može govoriti o ovom slučaju jer »trenutno ne raspolaže podacima«.


»U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo šta mogao odgovoriti«, kazao je ministar Ostojić novinarima nakon otvaranja Četvrte konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.


Na pitanje novinara hoće li pokrenuti istragu, rekao je da je će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije.


Policija opovrgava praćenje Bajića


Ravnateljstvo policije opovrgnulo je danas da bi »na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima«.


»Na temelju raspoložive dokumentacije Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije, izvješćujemo da je tijekom 2011. provedeno više kriminalističkih istraživanja usmjerenih na utvrđivanje svih okolnosti objavljivanja sadržaja dokaznih i drugih radnji u medijima, a koje se odnose na tada aktualne kaznene postupke. Ukupnost mjera i radnji koje je policija provela, u sklopu kriminalističkih istraživanja, je uvjetovana zaprimljenim zahtjevima državnih odvjetništava za određenim krim istraživanjem, ali i temeljem ovlasti iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima«, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.


Dodaje se da je, »sukladno pozitivnopravnim propisima, u svim situacijama gdje su utvrđene osnove sumnje u postojanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, obaviješteno mjerodavno državno odvjetništvo«.


U priopćenju se opovrgava postojanje naloga u odnosu na Bajića, no o eventualnim nalozima u odnosu na novinare ne kaže se ništa.


DORH bez komentara


U Državnom odvjetništvu RH odlučili su da neće davati izjave ni priopćenje o navodnome prošlogodišnjem tajnom praćenju Mladena Bajića i osmero novinara, a za reakciju na napise o tom slučaju upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova.


Na pitanje o slučaju navodnoga tajnog praćenja Bajića i novinara glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin u pismu je za Hinu odgovorila da DORH neće davati izjave ni priopćenje o tomi te je za reakciju na današnje napise uputila na MUP.