Bivši ministar vanjskih poslova o optužbama sa suđenja

Granić: Ovo je spin, ovo su laži i insinuacije obrane Ive Sanadera

Dražen Ciglenečki

Sanaderovog nekadašnjeg nadređenog, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića, prozivali su i sam Sanader i njegov odvjetnik Čedo Prodanović. To nije neočekivano, jer ako obrana tvrdi da Sanader nije uzeo proviziju, mora reći tko je



ZAGREB - Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, kojeg su Ivo Sanader i njegova obrana žestoko napali, zapravo prokazali ga kao osobu koja je mogla uzeti proviziju od Hypo banke, nije bio previše zabrinut zbog svjedočenja svog bivšeg podređenog.


– Ovo je spin, ovo su laži i insinuacije obrane Ive Sanadera. U svojem svjedočenju govorit ću o tome i to u interesu pravde, bilo je sve što je Granić, prije svjedočenja 11. studenog, bio spreman reći.


Sanaderovog nekadašnjeg nadređenog, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića, prozivali su i sam Sanader i njegov odvjetnik Čedo Prodanović. To nije neočekivano, jer ako obrana tvrdi da Sanader nije uzeo proviziju, mora reći tko je. Tako je Prodanović, između redaka, praktički Granića proglasio ratnim profiterom.




– Dokazat ćemo da je upravo Mate Granić bio osoba od povjerenja Hypo banke i Aloisa Mocka i da je te vrlo unosne poslove nastavio i kasnije, a tužiteljstvo se bez ikakvih drugih dokaza zadovoljava tvrdnjom da je Ivo Sanader uzeo proviziju. Dakle, kada govorimo o Graniću, govorimo i o širem krugu ljudi koji su mogli i bez ratnog stanja uzeti proviziju koja je evidentno isplaćena, rekao je Prodanović u uvodnoj riječi obrane.


Naravno, Sanaderovu ulogu neposrednog pregovarača s Hypom, njegova obrana je marginalizirala. A Granića je, kao ministra vanjskih poslova, prozvala kao glavnog pregovarača koji je obavljao sve glavne poslove, od dogovora i prijedloga Tuđmanu, dopisa Vladi i Hypo banci, obrazlaganja kredita pred Vladom, te samog potpisa na ugovor.


 – Dokazat ćemo i da nositelj provizije može biti samo osoba koja je imala ovlasti utjecati, a ne Sanader kao zamjenik ministra vanjskih poslova, kazao je Prodanović na početku suđenja.