Ekološki incident

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa zbog onečišćenja vode

Hina

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata, rekao je Duspara



Na sjednicu Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu u subotu su došli premijer Andrej Plenković i ministri Damir Krstičević i Tomislav Ćorić, a gradonačelnik Mirko Duspara je prije početka sastanka najavio da je podnio kaznenu prijavu protiv tvrtke Crodux.


“Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata”, rekao je Hini slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.


“Da je Crodux htio ozbiljno pristupiti sanaciji, trebao je ukloniti svu zemlju oko mjesta na kojem je došlo do isticanja naftnih derivata. Umjesto toga oni su samo skinuli sloj od desetak centimetara i uklonili travu koja je spržena”, rekao je Duspara.




Ispred slavonskobrodske gradske uprave, gdje se održava sastanak Stožera civilne zaštite, predsjednika Vlade dočekali su zabrinuti roditelji koji su zatražili da poduzme mjere koje će Brođane zaštititi od zagađenja.


Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki incident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.


TIJEK DOGAĐAJA:


Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta vodom za koju je utvrđeno da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja,  u subotu, 31. ožujka pitku vodu mogu dobiti na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.


Stožer civilne zaštite građane je upozorio da voda nije za piće niti nakon termičke obrade. Slavonskobrodska gradska uprava uvela je dva dežurna telefona na koje građani mogu dobiti u slučaju potrebe dodatne informacije: (035) 217-088, i (035)217-013. Tijekom dana se očekuje još jedna zajednička sjednica gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite i na nju će, kako je najavljeno, biti pozvani i načelnici šest općina koje se opskrbljuju vodom s vodocrpilišta u Slavonskom Brodu.


Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković danas je za Hinu rekao da će cisterne za opskrbu vodom izvan Slavonskog Broda biti na tri lokacije u Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, te da se očekuje postavljanje dodatnih spremnika kako bi se građani mogli opskrbiti dovoljnim količinama vode.


“Donesena je i odluka da se otvore hidranti u zapadnom dijelu općine Oriovac u koji voda stiže s vodocrpilišta Davor, te na području općine Gornja Vrba gdje voda stiže s vodocrpilišta Sikirevci. Za opskrbu građana stižu i od robnih zaliha odobrene količine flaširane pitke vode”, rekao je Bošnjaković.


U Slavonskom Brodu cisterne su na lokacijama: Budanika – igralište, za područje MO Budainka i Kolonija; Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja i Podvinja; Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba; Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna nakon toga ide prema Radničkom trgu); Livada – novi mjesni dom; Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost; Naselje Slavonija I i II i Plavo polje – cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić.


Mirko Duspara Gradonačelnik Slavonskog Broda onečišćenje vode na slavonskobrodskom vodocrpilištu povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu, 28. ožujka oko 13 sati, kada je tijekom tlačnog ispitivanja cijevi došlo je do istjecanja naftnih derivata. Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika koja je odgovorna za ispitivanje, nakon incidenta je ustvrdio da je u okoliš istekla količina od 100 do 150 litara naftnih derivata, no slavonskobrodski gradonačelnik rekao je u petak kako sumnja da se radi i o više desetaka tisuća litara.



Dana 28.03.2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine  cca 150 – 200 lit benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja.


Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8 – 5 km udaljenom od vodocrpilišta te  se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150 – 200  lit benzina.


Tvrtka Crodux, provodi i dalje  sve propisane aktivnosti u vezi sanacije, navodi se u priopćenju Crodux Plin d.o.o.



Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je izvijestio jučer (petak, 30. ožujka) da su uglikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna. Rezultati analize uzoraka uzetih sinoć bit će poznati tijekom dana, a danas su uzeti uzorci za treću analizu.


Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.


Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima. 


Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.


“Za sve ostale građane osigurane su cisterne s pitkom vodom te Hrvatski Crveni križ moli sve one građane koji su pokretni da si na cisternama u gradu sami osiguraju vodu jer je naša prva zadaća pobrinuti se za one koji do pitke vode ne mogu sami,” poručuje Crveni križ.


Također moli građane koji znaju za nepokretne susjede da se jave Crvenom križu na broj 035 444 554 kako bi i tim ljudima mogli dostaviti pitku vodu.


Ako se problemi s pitkom vodom na brodskom području nastave, Hrvatski Crveni križ u kratkom roku spreman je dostaviti još 20.000 litara pitke vode, poručuju iz te udruge. 


Jučer, u petak, 30. ožujka utvrđeno je da je voda sa slavonskobrodskog vodocrpilišta onečišćena  ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. Cisterne danas dostavljaju pitku vodu mogu na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.


Na sastanak Stožera civilne zaštite danas u Slavonski Brod u 14 sati dolaze predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.