Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Južnoamerička turneja

Grabar Kitarović danas na sjeveru Čilea, sutra ide u Brazil

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. ožujak 2018. u 13:28 2018-03-18T13:28:29+01:00

 Nakon što je u subotu posjetila hrvatske iseljenike na »kraju svijeta«, u Punta Arenasu u Patagoniji, predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović danas će otputovati u Antofagastu, na krajem sjeveru zemlje, gdje živi druga velika hrvatska zajednica u Čileu.

Predsjednica se jučer u Punta Arenasu, najvećem gradu južno od 46. paralele u kojem danas živi oko 150 tisuća stanovnika od kojih je polovica hrvatskog podrijetla, sastala s Mathesonom Villanom, guvernerom pokrajine Magallanes y de la Antartica Chilena, i tamošnjim gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla.

Pozvala ih je da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

»U razgovoru s hrvatskom zajednicom vidjela sam da je ovdje i danas vrlo živo, turizam je dosta razvijen u cijeloj pokrajini i posebno posjeti Antarktici i Ognjenoj zemlji. Dogovorili smo da ćemo organizirati jedan posjet Hrvatskoj kako bi uspostavili kontakte s hrvatskim tvrtkama i na licu se mjesta upoznali s mogućnostima ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj«, kazala je Grabar-Kitarović na kraju boravka u Punta Arenasu.

Posljednji hrvatski predsjednik koji je posjetio Hrvate u Čileu bio je Stjepan Mesić 2005. godine.

Danas u toj zemlji živi između 200 i 250 tisuća hrvatskog podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea. Riječ je o trećoj, četvrtoj, u pojedinim slučajevima i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Pripadnici prve generacije doseljenika gotovo su izumrli, a novo pridošlih doseljenika gotovo da i nema. Tijekom posljednjih nekoliko godina u Čile je doselilo dvadesetak osoba koje su najčešće imale neku obiteljsku sponu s tom zemljom.

Grabar-Kitarović je prije Čilea posjetila Argentinu, a u ponedjeljak će otputovati u Brazil, posljednju postaju svoje južnoameričke turneje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.