Predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Grabar Kitarović: U medijima i javnosti imam drukčiji tretman jer sam žena

Hina

Istaknula je kako ljude ne dijeli ni po spolu, ni vjerskoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti već je isključivo zanimaju ljudi, kako rade i kakvi su prema drugima



ZAGREB - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak za Media servis da se politika ne smije miješati u nogomet, što je preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora i FIFA-e, te je osudila ponašanje svih političara koji na sukobu unutar hrvatskog nogometa skupljaju jeftine političke bodove.


“To je populizam i time se neću baviti”, rekla je je Grabar Kitarović i dodala kako probleme unutar nogometa trebaju rješavati relevantna tijela.


Kad je riječ o korupciji, Kolinda Grabar Kitarović poručuje da je njezin stav jasan, a to je nulta stopa tolerancije prema korupciji, “bilo gdje pa tako i u nogometu”.




Upitana da pojasni što znači da se politika ne smije miješati u nogomet dok istodobno u Izvršnom odboru HNS-a od 17 sjedi 11 članova iz HDZ-a, od kojih će, kako je najavio, i sam predsjednik stranke Tomislav Karamarko, tražiti izvješće i njihove ocjene stanja u HNS-u, Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako se u ovom trenutku neće baviti strankom.


“U ovom trenutku neću se baviti strankom niti, kao što sam rekla, ulaziti politički u bilo što u nogometu. Gospodin Karamarko je danas pozvao sve da sjednu za isti stol i da se dogovore i podržavam tu njegovu izjavu. I normalno, kada je riječ o radu naših stranačkih dužnosnika ili bilo koga, oni odgovaraju gospodinu Karamarku i stranci, a ne meni”.


Na prozivku Ive Josipovića da je kao ministrica vanjskih i europskih poslova potrošila 530 milijuna kuna, kazala je da se neće opravdavati za to, jer toliko tada iznosio kompletan proračun ministarstva, koji je uključivao i 86 diplomatsko- konzularnih predstavništava diljem svijeta.


Kad je riječ o financiranju njene kampanje, Grabar Kitarović poručila je da će sva financijska izvješća predati na vrijeme. Planira potrošiti koliko je to zakonom i predviđeno, do osam milijuna kuna, no, kaže, i manje od toga.


Na pitanje je li moguće da Milanovićeva Vlada nije jedina koju treba prozivati jer se morala baviti i repovima HDZ-ove vladavine, Grabar Kitarović je odgovorila kako je današnjoj situaciji pridonijeli različiti čimbenici.


“Priznajem, HDZ-ove vlade isto tako nisu dobro radile u svim segmentima. Bilo je grešaka u prošlosti, međutim danas, godinama kasnije, ne možemo se na te greške pozivati. Isto tako, činjenica je da je i u svijetu zavladala recesija i kriza i da je ona zahvatila Hrvatsku. Međutim, stanje u kojem se danas nalazimo više nije posljedica globalne recesije i krize već je posljedica isključivo nečinjenja, inertne vlade koja nema interesa da promijeni stanje u ovoj državi”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.


Upitana misli li da u medijima i javnosti ima drugačiji tretman jer je žena, Grabar Kitarović je odgovorila potvrdno. Dodala kako je ponekad iznenađuje nedostatak reakcije pravobraniteljice za jednakost spolova i nevladinih udruga te najavila da će se kao predsjednica Republike Hrvatske žestoko boriti za jednakost spolova.


Ističe kako ljude ne dijeli ni po spolu, ni vjerskoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti već je isključivo zanimaju ljudi, kako rade i kakvi su prema drugima. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u utorak, najavila je kako će pozvati na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno – Istambulske konvencije.