Podrška jačanju trgovine između dviju zemalja

Grabar Kitarović: Potpisivanje trgovinskog sporazuma CETA je logičan korak u odnosima EU i Kanade

Branko Podgornik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja može pomoći i poboljšavanje poslovne klime u Hrvatskoj, što se planira izvesti putem porezne reforme

  ZAGREB –  Politički i poslovni predstavnici Hrvatske i Kanade podržali su jačanje trgovine između dviju zemalja, koja je trenutačno skromna i ne prelazi vrijednost od 45 milijuna dolara godišnje. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja može pomoći i poboljšavanje poslovne klime u Hrvatskoj, što se planira izvesti putem porezne reforme.

– Vjerujem da ćemo osigurati povoljne poslovne i ulagačke uvjete koji će privući investitore, istaknula je Grabar Kitarović na ručku kojeg je organizirala Hrvatsko-kanadska poslovna mreža. Predsjednica je naglasila da bi jačanju suradnje dviju zemalja trebao pridonijeti sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) – koji je trebao biti potpisan u Bruxellesu, ali je zapeo zbog otpora belgijske pokrajine Valonije.


Prema mišljenju predsjednice, »CETA je prirodan i logičan idući korak u odnosima Europe i Kanade«, koja je jedan od najstarijih i najbližih europskih partnera. Tim sporazumom ukinulo bi se 98 posto carina u trgovini između Kanade i EU, a malim tvrtkama olakšao bi se pristup na oba tržišta, ocijenila je Grabar Kitarović.


– Potpisivanje tog najambicioznijeg i najnaprednijeg trgovinskog sporazuma vrlo je blizu, uvjeren je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, koji je poslovne ljude iz naše zemlje upozorio da će njihovo poslovanje u Kanadi postati konkurentnije. Od hrvatskih tvrtki na kanadsko tržište izašli su Končar, Podravka, 3. maj, Borovo i ostali.




Prema najnovijim izvješćima, uklonjene su neke prepreke za potpisivanje sporazuma CETA. Belgijska vlada pristala je na sporazum nakon što je u mukotrpnim pregovorima s predstavnicima Valonije proteklih dana postignut kompromis. Valonci smatraju da CETA ide na ruku multinacionalnim kompanijama, a ugrožava njihovu industriju, poljoprivredu i socijalnu sigurnost. No, mediji ne otkrivaju detalje kompromisa i kako će se riješiti sporne stvari. Politico piše da bi sporazum mogao stupiti na snagu početkom iduće godine, ali uvjetno. Kanadski CBC tvrdi da u Uniji tek moraju odlučiti koji će dijelovi sporazuma stupiti na snagu odmah, a koji će dijelovi morati na potvrdu u nacionalne parlamente svih 28 članica EU-a, kao i u desetak regionalnih parlamenata.