Odgovor na pismo predsjednika Vlade

Grabar-Kitarović: Najkonkretniji prijedlog izlaska iz krize je ostavka premijera Milanovića

Hina

D. Jelinek

D. Jelinek

U priopćenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. veljače, nazvala premijera Milanovića ponudivši suradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar-Kitarović predložila Milanoviću »da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice«

ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u ponedjeljak kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize – ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića.Stoji to u priopćenju iz Ureda predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u ponedjeljak uputio premijer Milanović.

U priopćenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. veljače, nazvala premijera Milanovića ponudivši suradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar –Kitarović predložila Milanoviću »da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice«.



Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u ponedjeljak je pismo kojim je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila ostavku premijera Zorana Milanovića nazvao »stranački sebičnim«.


»Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem, čini mi se da je to prije ‘tko će kome zakucati’, a ne kako riješiti problem«, komentirao je Leko u emisiji »S Markova trga« Hrvatskog radija.




»Pretpostavljam da onaj tko poziva na ostavku zna tko bi trebao zamijeniti toga koga se poziva na ostavku. To nije dobro za dijalog, a on je potreban hrvatskom društvu, državi i narodu. Zato mislim da je zaoštravanje političkih stajališta sebično, rekao bih stranački sebično«, dodao je Leko podsjetivši da je predsjednica u inauguracijskom govoru pozvala na konsenzus oko ključnih problema u vezi izlaska iz krize.


Na pitanje bi li napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora mogle dovesti do prijevremenih izbora, Leko je podsjetio da je izborna godina već počela te da se izbori u bilo kojem terminu više ne smatraju prijevremenima, nego redovitima.


Napomenuo je kako osobno želi da se svi društveni i politički sporovi rješavaju demokratskim putem, na izborima, a ne na ulici ni izvan sustava države.


»U tom smislu, izbori mogu biti dobri, ali kad se ponudi što donose i koji je program za budućnost. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i stabilnost, neposrednu i dugoročnu«, kazao je Leko te ponovio kako je za izlazak iz krize nužan konsenzus, kako bi se donijela rješenja koja bi potrajala kroz nekoliko mandata.



« Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize – ostavka predsjednika Vlade RH«, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.


Ako predsjednik Vlade ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodaje se, »Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH«.


Premijer Milanović u pismu upućenom Grabar-Kitarović je načelno pozdravio njezinu najavu da će predložiti Vladi održavanje sjednice na temu gospodarskog stanja u zemlji, ocijenivši kako je važno »da Predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga«.


Milanović je, uz to, pozvao Grabar-Kitarović da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a iz Ureda predsjednice priopćeno je da »Predsjednica sa zadovoljstvom prihvaća poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015.godinu«.