Ugovor pao u vodu

Gotovo s predizbornim popustom: Roditelji malih onkoloških bolesnika izgubili povlašteni smještaj u Hotelu Rebro

Ljerka Bratonja Martinović

Zbog čega je ugovor o povlaštenom smještaju pao u vodu, nismo dobili službenog odgovora. U Hotelu Rebro kažu da riječ o vrlo dobroj akciji koju bi rado nastavili ako zdravstvene ustanove pokažu interes



ZAGREB Sedam dvokrevetnih hotelskih apartmana u Hotelu Rebro, koliko su ih prema ugovoru bolničke i hotelske uprave na korištenje trebali dobiti roditelji djece koja se liječe na onkološkom odjelu u KBC-u Zagreb, služilo je potrebama pacijenata otprilike mjesec dana.


Danas ugovor koji se uoči parlamentarnih izbora najavljivao kao rješenje ozbiljnih problema s kojima se roditelji teško oboljele djece susreću tragajući za smještajem više nije na snazi, a smještaj u Hotelu Rebro može se dobiti jedino po komercijalnoj cijeni od 580 kuna po dvokrevetnoj sobi. 


   Sve je stalo


Zbog čega je ugovor o povlaštenom smještaju pao u vodu, nismo dobili službenog odgovora. Ugovorom se uprava hotela obvezala dati komercijalni popust za smještaj roditelja malih hematoonkoloških bolesnika, s tim da bi se sa HZZO-om taj problem u dogledno vrijeme riješio tako da bi resorno ministarstvo, odnosno zdravstvena blagajna, sufinancirala cijenu smještaja, objašnjava Mladen Perica, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb. Po podacima uprave Hotela Rebro, tijekom studenog i prosinca 2011.godine u roditelji djece onkoloških bolesnika ostvarili su ukupno 157 noćenja, za koja je uprava hotela odobrila poseban popust od 25 posto u odnosu na tržišnu cijenu, dakle 375 kuna umjesto komercijalnih 500 kuna po dvokrevetnoj sobi. 





    Bivši ministar zdravstva, Darko Milinović, koji je inicirao smještaj roditelja u Hotelu Rebro, nije nam znao reći zbog čega je njegova zamisao gotovo u startu pala u vodu. 


 


  – Sve su to dogovarali HZZO i Uprava KBC-a. Detalje dogovora ne znam – kazao nam je kratko Milinović.



    – Bili smo limitirani iznosom od 70.000 kuna, jer se inače moralo ići na javni natječaj. U međuvremenu su došli izbori, novi ljudi, i sve je stalo – kaže Davor Štern, jedan od investitora Hotela Rebro. Riječ je, kaže Štern, o vrlo dobroj akciji koju bi uprava hotela vrlo rado nastavila ako zdravstvene ustanove pokažu interes. 


  U HZZO-u o tom projektu ne znaju ništa, te podsjećaju da je u prosincu zdravstvena blagajna počela refundirati dio troškova smještaja roditeljima oboljele djece kojima bolnica ne može osigurati adekvatni smještaj. Roditelji prema toj odluci imaju pravo na dnevnicu u iznosu do 170 kuna, ali pod uvjetom da bolnica HZZO-u uputi takav zahtjev.


    – I to je bolje nego ništa, ali činjenica je da roditelji dobiju povrat novca tek kad dijete izađe iz bolnice, a to zna trajati mjesecima – kaže Jasminka Žužić, predsjednica udruge Hrabro dijete. 


   Humanitarne akcije



 Roditelji djece hospitalizirane u riječkoj Klinici za pedijatriju pa tako i djece oboljele od malignih bolesti imaju mogućnost korištenja dva dvokrevetna apartmana koja se nalaze u sklopu klinike te osam ležajeva koji su namijenjeni majkama dojiljama. Boravak roditelja u apartmanima besplatan je samo ukoliko je dijete mlađe od pet godina ili je pak riječ o djetetu s poremećajima u razvoju. 


 


  Prema riječima predstojnika Klinike za pedijatriju prof. dr. Igora Prpića, preseljenjem Odjela hematologije i onkologije u nove prostore polovicom godine, roditelji djece oboljele od malignih bolesti, prvi će imati mogućnost 24-satnog boravka uz svoje bolesno dijete. 


 


  – Radi se o tri bolesničke sobe s odvojenim sanitarnim čvorom u kojem će roditelj moći boraviti sa svojim djetetom. Razmišlja se o tome hoće li te sobe biti na ekonomskoj osnovi – kaže Prpić koji kao najveći problem roditelja bolesne djece ističe upravo nemogućnost 24-satnog boravka uz dijete. 


    Vrata za roditelje čija djeca borave u riječkoj bolnici nedavno je otvorila Kristova crkva Rijeka ponudivši četiri dvokrevetne sobe za majke čija djeca borave u bolnici, a koje žive izvan Rijeke. Sobe se nalaze u njihovim prostorima u Kresnikovoj ulici. Julijana Matacin iz Kristove crkve Rijeka kaže da su o svom projektu obavijestili brojne udruge roditelja kao i riječki KBC, no zasad u njihovim prostorima nije boravila niti jedna majka. (B. Č.) 



S istim se problemom upravo susreću roditelji petogodišnjeg Luke Rauta iz Vinkovaca, koji humanitarnim akcijama nastoje doći do novca kako bi mogli biti uz svoje dijete za vrijeme liječenja. Luka boluje od akutne limfoblastične leukemije, i na trećoj je vrsti terapije jer prve dvije nisu dale dobre rezultate.


Njegovi su roditelji, u nedostatku drugog smještaja, iznajmili stan u Dubravi koji ih mjesečno stoji 1.500 kuna te još 700 kuna režijskih troškova. Lukin otac Krunoslav jedini je zaposlen u peteročlanoj obitelji, s mjesečnim primanjima od 2.800 kuna. Uz Luku, obitelj Raut ima još dva sinčića, te majka i otac nastoje naizmjence biti sa svojom djecom. 


    Roditeljima djece koja se liječe na dječjoj onkologiji na Rebru na raspolaganju je samo jedan peterosobni stan, te prostori koje osiguravaju nevladine udruge. To ni izdaleka ne zadovoljava potrebe obitelji oboljele djece, pa se roditelji snalaze kod rodbine, prijatelja, ali ima i onih koji su, da bi preko dana bili uz bolesno dijete, bili prisiljeni spavati u autu.