Što su vjerske zajednice napravile za neplodne parove?

Godišnje se posvoji tek 130 djece iz domova

Bojana Mrvoš Pavić

U Hrvatskoj se u domovima za nezbrinutu djecu nalazi oko dvije tisuće djece. U novu obitelj ode petero, šestero djece, dok je obitelji koje traže posvojenje – četiri tisuće



ZAGREB Posvajanje djeteta je čin ljubavi, a sudjelovati u začeću djeteta pomoću donirane sperme ili jajne stanice jest suučesništvo u zločinu – jedan je od zaključaka udruge »I ja sam bio embrij«, koja će najesen zatražiti referendum o izjašnjavanju protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Embrij je, napominju u toj udruzi, dijete, i nedopustivo je zamrzavanje, a kasnije i uništavanje tog, tek začetog života.


Uvjereni su kako bi se većina hrvatskih građana izjasnila protiv zakona, jer su u 500 hrvatskih župa prikupili 133.000 potpisa protiv prijedloga Zakona o MPO. 


Birokratski aparat


»Da smo anketirali građane u svih 1.500 župa, uvjeren sam, imali bi i 400.000 potpisa i referendumom bi se ovakav zakon srušio«, napominje Miletić. Udruga je, dodaje, solidarna s parovima koji se bore s neplodnošću, no ovim se zakonom, kaže, neplodnost ne liječi, već se apsolutna prednost daje umjetnom začeću. Alternativa je, zaključuje, i posvajanje. 


Što su ova, ali i druge udruge, kao i, na kraju krajeva, Katolička crkva te druge vjerske zajednice u Hrvatskoj, do sada učinile kako bi se neplodnim parovima olakšalo posvajanje djece? S tih adresa često stižu upozorenja kako posvajanje ne smijemo dozvoliti homoseksualnim parovima, dok je puno manje energije  uloženo u inicijativu kojom bi se hetero-parovima olakšao, i ubrzao proces posvajanja djece. Neplodni parovi te »alternative«, o kojoj govori udruga »I ja sam bio embrij«, kao i vjerske zajednice, gotovo da i nemaju. 

U Hrvatskoj se u domovima za djecu nalazi oko dvije tisuće djece koja na posvajanje, u prosjeku, čekaju tri godine. Potencijalnih posvajatelja je dvostruko više, oko četiri tisuće parova, odnosno osam tisuća ljudi spremnih već danas u svoj dom primiti napušteno, i u biološkoj obitelji zanemareno dijete. Birokratski im aparat to, međutim, otežava na sve moguće načine jer se biološkim roditeljima, makar su dijete zanemarivali pa čak i zlostavljali, roditeljska skrb teško oduzima.


Djecu nezaposlenih alkoholičara, primjerice, koji o njima nisu vodili nikakvu brigu, kažnjava se životom u domu, a same se roditelje zapravo nagrađuje institucionalnom brigom o djetetu, i neoduzimanjem roditeljske skrbi. Godišnje se, porazni su rezultati, posvoji tek oko 130 djece, što znači da ih, u prosjeku, iz svakog od dvadesetak domova za nezbrinutu djecu, u novu obitelj ode tek petero, šestero. 


Javni istupi


»Svi zajedno moramo raditi na tome da se posvajanje ubrza i poboljša«, odgovor je saborskog zastupnika Davora Stiera, čija se stranka, HDZ, priključila borbi udruge »I ja sam bio embrij« protiv Zakona o MPO-u. Što će konkretno učiniti, ne napominje.


Prema mišljenju Ruže Tomašić, zastupnice HSP-a dr. Ante Starčević, koja se također pridružila udruzi, treba u potpunosti reorganizirati rad socijalnih službi, i ubrzati oduzimanje roditeljskih prava onima koji ih ne zaslužuju imati. Udruga »I ja sam bio embrij« najavljuje pak prijedloge izmjene Obiteljskog zakona, i javne istupe na ovu temu.