O otvorenim pitanjima

Glavni tajnik IDS-a Sponza: S Josipovićem ćemo pregovarati, ali ne i s HDZ-om

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Foto M. MIJOŠEK

Foto M. MIJOŠEK

Čekamo od potencijalnih partnera da dođu s konkretnim planom, provedivim mjerama, rješenjima i tek tada pregovarački tim može nastaviti konkretne pregovore, kaže glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza



Koalicijski pregovori IDS-a s potencijalnim partnerima jedna su od najvažnijih tema u ljetnoj nacionalnoj političkoj areni. Izborni uspjeh u osmoj izbornoj jedinici presudan je za stranke ljevice i lijevog centra, te za nezavisne političare koji su najavili kandidaturu u Istri i Hrvatskom Primorju, pa se pozicioniranje IDS-a analizira s najvećom pažnjom. Sa saborskim zastupnikom Giovannijem Sponzom, glavnim tajnikom IDS-a i jednim od trojice članova pregovaračkog tima (u kojem su još Tulio Demetlika i Valter Drandić) za sklapanje koalicijskog sporazuma, razgovorali smo o svim otvorenim pitanjima.


Gužva u 8. jedinici 


U osmoj izbornoj jedinici bit će poprilična gužva na ljevici. Kako na to gledate? – Vrijeme je da se počne jasno govoriti. Na prošlim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija osvojila je najviše mandata upravo u ovoj izbornoj jedinici, dok je danas situacija sasvim drugačija. IDS sigurno nije taj koji je stvorio gužvu u osmoj izbornoj jedinici. Odgovornost nosi onaj koji je gužvu prouzročio osobito u svojim redovima, te zbog čijeg ponašanja i Zlatko Komadina – potpredsjednik SDP-a koji ima političku težinu osobito u ovoj izbornoj jedinici – za sada ne želi biti na koalicijskoj listi. Ima i drugih primjera, od skidanja s funkcija Dina Kozlevca i Maje Šarić, te odmaka od SDP-a koji je sam učinio Ivo Josipović.         Hoćete li tražiti politička jamstva od budućih partnera?

– Osobnog sam mišljenja da su koalicije jake onoliko koliko su samosvjesni, kvalitetni i snažni njezini članovi. Temelj za koaliciju nije i ne smije biti zadovoljavanje ambicija samo sa rednim brojem na listi, već sadržaj politike. Najvažnije je da se  postignuti dogovor mora poštovati. Mi inzistiramo na tome i tražimo garanciju da će se ono što je dogovoreno za Istru i ispoštovati. Nema dogovora bez garancije.  


Kada će pregovarački tim započeti s pregovorima s mogućim koalicijskim partnerima?




– Razgovori su započeli prije definiranja pregovaračkog tima. Naš je stav vrlo jasan: IDS će u koalicije ulaziti samo na programskoj osnovi, znači s jasnim programom rada i konkretnim projektima koje hoćemo ponuditi građanima. Jedna od važnih za IDS točaka programa je decentralizacija. SDP danas upravlja državom i logički je da po pitanju decentralizacije vrlo jasno kažu što smatraju da treba ostati na nacionalnoj razini upravljanja, što smatraju da treba prepustiti na razinu županija, gradova i općina i kojom dinamikom će se provoditi decentralizacija. Čekamo od potencijalnih partnera da dođu sa konkretnim planom, provedivim mjerama, rješenjima i tek tada pregovarački tim može nastaviti konkretne pregovore. 


Politike i projekti


Rekli ste da su razgovori započeli prije definiranja pregovaračkog tima. S kime i o čemu to konkretno ?


– Kako mandat ove koalicije još traje prirodno je da razgovaramo sa SDP-om o raznim aktualnim temama i problemima. Pozitivan ishod takvih susreta rezultirao je izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu u korist poljoprivrednika. Neizostavne teme među ostalima jesu svakako Ipsilon i decentralizacija. Što se tiče decentralizacije, čim započne zasjedanje Sabora vidjeti ćemo da li je SDP doista spreman na stvarni početak decentralizacije. Naime HNS je pripremio prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom kojeg IDS podržava, a mi također idemo s prijedlogom Zakona o turističkom zemljištu. Prihvaćanje i jednog i drugog Zakona bio bi dobar put početka stvarne decentralizacije. Ono što je novijeg datuma a što osobito nas u IDS-u brine jest što je sada u javnoj raspravi Zakon o vodnim uslugama koji potencijalno znači privatizaciju vodnih usluga čemu će se IDS oštro usprotiviti.  Možemo li očekivati pregovore sa strankom dr. Josipovića ? 

– Razgovarat hoćemo s nama vrijednosno bliskim strankama. Mislim da razgovor ne može nikome i nikada štetiti. Ako se na trenutak vratimo na moj odgovor na vaše prvo pitanje tada uočavamo da i pojedinci unutar SDP-a na racionalnoj osnovi dolaze do zaključka da s odvojenim listama politički centar i ljevica mogu postići bolji ukupan rezultat. IDS može biti faktor okupljanja u ovoj izbornoj jedinici, ali ponavljam, mi inzistiramo na konkretnim politikama i projektima jer jedino na taj način možemo razmišljati o budućnosti zemlje. Ključ leži u svijesti ljudi.


Bitna vjerodostojnost


Pregovarat ćete s i s HDZ-om?


– Ne. Naš sustav vrijednosti je nespojiv. Antifašizam, suživot, stečena prava svih manjina su nešto čime IDS ne trguje! 


 Jeste li baš toliko sigurni u svoje mandate? 


– IDS jest i želi ostati iznad svega vjerodostojan. Stroj koji dobro funkcionira može se usavršiti, tako i IDS ima prostora za poboljšanje. Ali ono što jest nepobitna činjenica da je IDS najjači politički zaštitnik interesa svih stanovnika Istre u odnosu na centralistički postavljen sustav u Zagrebu. Želim vjerovati da građani Istre to prepoznaju i da jesu svjesni koliko je bitno da Istra kroz IDS bude kvalitetno zastupljena na nacionalnoj razini i u Hrvatskom saboru. U ovih 25 godina samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske najjači potez poreznog i ekonomskog rasterećenje učinio je upravo IDS-ov ministar smanjenjem stope PDV-a u turizmu. Što se tiče cestogradnje, gdje je najveća odgovornost također na našem predstavniku, Istra ne pamti takav razvoj. S obzirom na sve okolnosti, uvjeren sam da s pravom IDS može izaći na izbore i zatražiti puno povjerenje.


 Ako se ne dogovorite do nekog roka, ide li IDS sam na izbore u osmoj izbornoj jedinici?


– Savjet IDS-a će donijeti odluku o tome na vrijeme, s tim da nemojte zaboraviti da datum izbora još uvijek nije poznat.