Bojkot "derneka"

General Stipetić neće u Knin jer ga vrijeđa Thompsonov koncert: ‘Oluju treba slaviti svakih pet godina’

Boris Pavelić

Ogorčenje jer se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave  / Foto D. Jaramaz/PIXSELL

Ogorčenje jer se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave / Foto D. Jaramaz/PIXSELL

Oluja nije samo Knin i zato bi je trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji... Pobjedu ne bi trebalo slaviti svake godine, već svake pete, naglasio je za naš list general Petar Stipetić



ZAGREB – Četiri godine je Zoran Milanović kao premijer doživljavao u Kninu neugodnosti na proslavi obljetnice oslobodilačke operacije Oluja. Svojevrstan je ritual postalo zviždanje za vrijeme njegovih govora na središnjem gradskom trgu. No, budući da je bio predsjednik Vlade, Milanovićeva je dužnost bila na taj dan biti u Kninu. Danas je predsjednik SDP-a u oporbi i odlučio je da u petak neće u Kninu obilježiti godišnjicu Oluje, nego će s nekim kolegama iz Narodne koalicije vijenac položiti na zagrebačkom groblju Mirogoj.


Razlog je Milanovićeva ocjena da je ta proslava postala HDZ-ova politička manifestacija i to je u ponedjeljak pojasnio u intervjuu za Novu tv.


– Proslava u Kninu se, nažalost, zadnjih godina pretvorila u predizborni skup HDZ-a. Mi tome niti hoćemo, niti želimo, niti možemo parirati. Prema tome, neka se oni dobro zabave. Nažalost, od jedne pristojne manifestacije to se pretvorilo u stranački tulum, u incidentnu situaciju, i zašto bismo u tome sudjelovali? Knin je na neki način bio centar pobune, međutim Knin nije Berlin. Berlin je bio u Beogradu, a tamo nećemo i ne možemo slaviti. Zagreb je glavni grad Hrvatske i svih Hrvata, a HDZ neka se veseli i neka organizira svoje predizborne skupove gdje god hoće i žao mi je što je do toga došlo, izjavio je Milanović.


Logičan izostanak




Unutar Narodne koalicije bilo je i ideja da se 5. kolovoza ode u Vukovar, ali se zaključilo da je najbolje mjesto za proslavu Oluje Zagreb, u kojem je prošle godine tim povodom održan veliki vojni mimohod. Međutim, ima u Narodnoj koaliciji i mišljenja da je Milanović ipak trebao otići u Knin.


– Naravno da je to skup HDZ-a i desnice, kojem šlag predstavlja Thompsonov koncert. Iz te pozicije Milanović i mi ostali doista nemamo tamo što tražiti. Ali, da se Milanović pojavi u Kninu i opet bude dočekan zvižducima, mogao bi reći – evo, to je taj novi Plenkovićev HDZ. Uistinu nije ugodno svake godine ići negdje znajući da će se tamo tvoji politički protivnici iživljavati na tebi, ali možda bi Milanović trebao opet to istrpjeti – smatra jedan član Narodne koalicije.



S Milanovićem će vijenac na Mirogoju položiti predsjednik HNS-a Krešo Beljak i potpredsjednica te stranke Anka Mrak Taritaš, ali će šef narodnjaka Ivan Vrdoljak ipak biti u Kninu.


– Ne mislim da Milanović u nečemu griješi. Ne treba, što desnica radi, izvlačiti nekakve zaključke zato što neki političar jedne godine bude u Kninu. Ali, ja ću s izaslanstvom HNS-a odati počast u Kninu. Naravno, bit ćemo samo prijepodne tamo, kad je protokolarna proslava, na Thompsonov koncert ne idemo – rekao nam je Vrdoljak.



No, u SDP-u procjenjuju da HDZ Milanovićev dolazak u Knin koristi za mobilizaciju svojih birača i da je u tim okolnostima logičan njegov izostanak s ove proslave. Inače, otkako je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike, ugasilo se okupljanje koje je 5. kolovoza u Čavoglavama dugo organizirao Marko Perković Thompson i sve je premješteno u Knin, pa i njegov nastup kao kulminacija cjelodnevnog događanja. To je od Knina udaljilo i, primjerice, umirovljenog generala Petra Stipetića.


– Koncert Thompsona i ove medijske rasprave hoće li govoriti gospođa Josipa Rimac – ma to me vrijeđa. Ne idem. Ranije je Thompson svirao u Čavoglavama, sad su sve preselili u Knin. Pa eto im, neka slave – gotovo ljutito kazao je inače staloženi časnik jučer za naš list, dodajući pomirljivije: »Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama«. No, da se Oluja ne slavi samo u Kninu, nego i na drugim važnim mjestima pobjede, nema sumnje da bi Stipetić rado došao – na Banovini, primjerice, čije je oslobađanje osobno vodio.


Strateška operacija


– Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji… Smatra i da pobjedu ne bi trebalo slaviti svake godine, jer se obljetnice svake godine koriste za politička nadmudrivanja i stranačke probitke, i time devalvira važnost oslobođenja, rekao nam je Stipetić. Prema njegovom mišljenju, primjerenije bi bilo Oluju slaviti svakih pet godina.


– Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BiH za regiju, pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave – zaključuje Stipetić.