U Ministarstvu nema promidžbenog materijala

Gdje je film? Kalmeta potpisao i platio, a od “Prometne renesanse” ni traga

Darko Pajić

Nitko ne zna gdje je, i postoji li uopće, film »Prometna renesansa Hrvatske«, koji je tvrtki Fimi-media plaćen 612 tisuća kuna



RIJEKA Misterioznog filma kojeg je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture platilo tvrtki Fimi-media oko 612 tisuća kuna nigdje nema, ali je ugovor ipak potpisao Božidar Kalmeta, što je suprotno svjedočenju pred USKOK-om vlasnice Fimi-medije Nevenke Jurak. Nakon dolaska nove vlasti ispostavlja se da je film nestao i nitko ne zna gdje se nalazi, čak ni postoji li uopće. Ove nove informacije u cijelom slučaju proizašle su iz želje naše redakcije da svojim čitateljima približi spoznaju o tome kako ući u filmski biznis i pritom dobro zaraditi.


Zbog toga smo uputili zahtjev resornom Ministarstvu na čijem je čelu sada Zlatko Komadina s molbom da nam se dostavi film »Prometna renesansa Hrvatske« kako bismo ga mogli pogledati i eventualno prikazati na portalu »Novog lista«.   


Suprotne tvrdnje


Nakon nekoliko dana iščekivanja stigao je i odgovor u kojem se kratko i jasno navodi.




 – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je s tvrtkom Fimi-media 12. ožujka 2008. godine sklopilo Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja te temeljem istog isplatilo za izradu filma »Prometna renesansa Hrvatske« iznos od 612.159,40 kuna (s PDV-om). Navedeni ugovor potpisao je tadašnji ministar Božidar Kalmeta.



Nakon što je po upitu naše redakcije u Ministarstvu ipak pronađen ugovor s Kalmetinim potpisom na temelju kojeg je usluga Fimi-mediji plaćena, jedino je logično da film mora posjedovati onaj tko ga je platio. To naravno nije Božidar Kalmeta, već resorno Ministarstvo, pa je zato upitno da li »Prometna renesansa Hrvatske« uopće postoji, odnosno je li ikada snimljena.



U arhivi Ministarstva nismo našli navedeni film, zaključuje se u odgovoru glasnogovornice Ministarstva Marine Halužan u kojem se kriju i nove informacije o potpisniku spornog ugovora. Vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak u svom je iskazu pred USKOK-om ustvrdila kako je Ministarstvo platilo film, ali nikad nije sklopilo ugovor o njegovoj izradi. Sada se ispostavlja da to uopće nije istina, a slučaj se time i dodatno komplicira, jer očito postoji opravdana sumnja da je film skriven ili su sve kopije uništene, jer je riječ o kompromitirajućem materijalu.   


Individualizacija


U optužnici za slučaj Fimi-medije glavni osumnjičeni su Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević i HDZ koji je optužen kao pravna osoba, pa će se obrana vjerojatno temeljiti upravo na individualizaciji krivnje, odnosno nastojanju da se potezi pojedinaca ne iščitavaju kao odgovornost cijele stranke. Individualna odgovornost Božidara Kalmete u slučaju filma, koji nigdje nije prikazan, a kopija ne postoji, očito je vrlo jasna i lako dokaziva, naravno pod uvjetom da je USKOK istragu u Ministarstvu obavio kvalitetno, što bi trebalo značiti da istražitelji nisu prihvatili obrazloženja da je dokumentacija o suradnji s Fimi-medijom »izgubljena« prilikom preseljenja u upravnu zgradu na Prisavlju.


Nije nerealno očekivati da će Kalmeta, ukoliko bude pozvan govoriti o filmu tijekom suđenja, čiji se početak očekuje u veljači, sve svaliti na Ivu Sanadera kao nalogodavca. To ga ipak ne bi smjelo osloboditi krivnje. Za Polančeca su dovoljni bili i reflektori, pitanje je hoće li film presuditi Božidaru Kalmeti?