Novi film

Gazda prije Gazde: Juričan nakon Todorića obradio Kutlu, a nabavio je i imovinsku karticu Đure Sesse

Tihomir Ponoš

Dario Juričan, Foto: D. JELINEK

Dario Juričan, Foto: D. JELINEK

U središtu filma je Miroslav Kutle, vlasnik Globus Grupe, a autor vuče paralele između njega i Todorića



Nakon dokumentarnog filma “Gazda” Dario Juričan i njegovi suradnici završavaju novi film “Gazda – Početak”.Kako je na konferenciji za novinare kazao Juričan u novom filmu riječ je o Agrokoru prije Agrokora, koji se zvao Globus Grupa.


U središtu filma je Miroslav Kutle, vlasnik Globus Grupe, a autor vuče paralele između njega i Todorića. Tako bi Globus Grupa danas, da postoji, bila tvrtka od sistemske važnosti, a Juričan je podsjetio i da je Kutlin odvjetnik svojedobno tvrdio da njegov klijent neće pobjeći iz Hrvatske.


Sudeći prema prikazanom znatan dio filma bit će posvećen i današnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi i njegovoj ulozi koju je imao prije više od 15 godina kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, u vrijeme kada je Kutle bio u pritvoru. Istraživanjem za potrebe filma Juričan je pribavio i Sessinu imovinsku karticu koje nije uspio dobiti saborski Odbor za pravosuđe, a iz koje je razvidno da on nije prijavio stan koji je kupio sredstvima dobivenima od Agrokorove tvrtke Mediator ustupanjem potraživanja u Dubrovniku.




Baš kao i u “Gazdi”, Vladimir Šeks je važan i u ovom filmu. Za njega je Juričan ustvrdio da je još 1994. bio upućen u sve Todorićeve poslove, a “institucija koja nije odradila svoj posao je Vladimir Šeks”.


Film “Gazda – Početak” je film o Gazdi prije Gazde, korupciji i pravosuđu, rak rani društva, poručio je Juričan.


Izrečeno na konferenciji vjerojatno se neće svidjeti ni SDP-u. Juričan je naveo da ga SDP, kada govori o istražnom povjerenstvu, podsjeća na Todorića i njegove blogove, te da samo govore o 2017. godini, a ne i o prethodnih tridesetak godina. 


Juričan i njegov tim započeli su crowdfunding kampanju kako bi završili film koji je do sada u cijelosti financiran vlastitim sredstvima. Informacije o filmu i kampanji su na stranici www.hrcin.hr, a premijera se očekuje u drugoj polovini prosinca.