Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 3
Sutra: 6° 6° 3
20. siječnja 2019.
Ministar ne strahuje

GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA NA BURZI Pavić tvrdi: 'Mirovine zbog krize u Agrokoru nisu ugrožene'

GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA NA BURZI Pavić tvrdi: 'Mirovine zbog krize u Agrokoru nisu ugrožene'
GUBITAK MIROVINSKIH FONDOVA NA BURZI Pavić tvrdi: 'Mirovine zbog krize u Agrokoru nisu ugrožene'
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2017. u 16:41 2017-11-05T16:41:51+01:00

»Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima«, istaknuo je Pavi

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u nedjelju kako zbog gubitka mirovinskih fondova na Burzi nisu ugrožene mirovine te dodao kako su se mirovinski fondovi, osjetivši krizu u Agrokoru, na vrijeme riješili većine dionica te kompanije pa im je ostalo još nešto malo dionica »Leda« i »Belja«.

»Ono što bih svakako želio reći našim umirovljenicima i starijim sugrađanima je da mirovine nisu ugrožene, održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna, i prvog i drugog mirovinskog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se vrlo neodgovorno prema hrvatskim građanima«, istaknuo je Pavić.

Naveo je kako drugi mirovinski stup ima vrijednost od ukupno 88 milijardi kuna, a gubitak koji se dogodio je u puno manjoj vrijednosti od njihovog godišnjeg doprinosa koji iznosi između 4 i 5 milijardi kuna.

»Tri četvrtine te vrijednosti su u državnim obveznicama, ostatak je u različitim dionicama, vrlo konzervativno ulagan i njihov godišnji doprinos je između 4 do 5 milijardi kuna i još doprinos je 3-5 posto«, rekao je Pavić te dodao da je Vlada u stalnom kontaktu s mirovinskim fondovima.

»U kontaktu smo s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova. Oni su na vrijeme osjetili krizu u Agrokoru i na vrijeme se riješili većine dionica. Ovo što je ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja. Ulaganje u dionice i drugi mirovinski fond su dugoročna ulaganja, na nekima se gubi na nekima dobiva, ali cijeli portfelj je vrlo konzervativno ulagan, diverzificiran i na taj način ne dovodi u pitanje niti doprinose ni isplatu mirovinu«, rekao je Pavić.

Na Zagrebačkoj su burzi najveće gubitnice bile dionice tvrtki iz koncerna Agrokor, kojima su cijene u petak, prvog dana trgovanja nakon šest mjeseci obustave, potonule između 56 i 89 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka