Upitna naknada

GLJIVE, ŠPAROGE, KUPINE Šumarije i dalje naplaćuju branje šumskih plodova, ministarstvo šuti

Gabrijela Galić

Šparoge ponegdje uranile, no branje nije besplatno / Foto Marin ANIČIĆ

Šparoge ponegdje uranile, no branje nije besplatno / Foto Marin ANIČIĆ

Pravilnik o nedrvnim šumskim proizvodima spreman, a Ministarstvo poljoprivrede se još nije očitovalo



ZAGREB – Hrvatske šume (HŠ) izradile su prijedlog novog cjenika nedrvnih šumskih proizvoda, prema kojem bi građani bez ikakvih financijskih obaveza mogli brati gljive, šparoge, kestenje, kupine, maline, borovnice… Naime, sada se branje šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu kako i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja naplaćuje i kada je riječ o skupljanju biljki i plodova za kućnu upotrebu. No, ministar poljoprivrede najavio je kako će HŠ izmijeniti pravila te će skupljanje i branje šumskih plodova biti besplatno za kućnu u potrebu.


Hrvatske šume, poslušale su resornog ministra i cjenik, odnosno pravilnik je gotov. No, još uvijek nije obljavljen. Iako smo upit o sudbini najavljenih izmjena u korist građana uputili i HŠ-u i Ministarstvu poljoprivrede, odgovor nismo dobili. Neslužbeno doznajemo da su HŠ prijedlog pravilnika poslale Ministarstvu te čekaju njegovo očitovanje, odnosno čekaju »zeleno svjetlo« ministra Tomislava Tolušića za objavu novih pravila. Tako građani koji su već krenuli u branje šparoga – koje su uslijed vremenskih prilika uranile – još uvijek trebaju paziti jer se to službeno na području šumarija još uvijek naplaćuje.


Hrvatske šume su 2014. uvele cjenik nedrvnih šumskih proizvoda, odnosno proizvoda koji služe kao hrana ili lijek i to šumskih plodova, gljiva, biljki za prehranu, kao i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Za osobnu upotrebu građani su, primjerice, dnevno mogli skupiti do dva kilograma šparoga, kilogram medvjeđeg luka. Naknada za skupljanje bilja bila je uračunata u dozvolu koja za jedan dan skupljanja biljaka košta 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna.




Trenutačno je najskuplja dozvola ona za sezonsko skupljanje tartufa za što treba izdvojiti 1.360 kuna, dok se za ostale gljive kreće od 10 kuna po danu do 200 kuna za sezonsku dozvolu. Za osobne potrebe, u košaricu se može napuniti do dva kilograma gljiva dnevno. Građani ubuduće ne bi trebali plaćati naknadu za branje šparoga, gljiva i svih ostalih šumskih blagodati za osobnu upotrebu. Hoće li se i dalje osobnom upotrebom smatrati primjerice do dva kilograma gljiva ili do 10 kilograma kestena, oraha, lješnjaka, kupina vidjet će se s objavom novog pravilnika. No, branje u komercijalne svrhe i dalje će se naplaćivati.