Suđenje bivšem premijeru

Friščić: HSS glasao za novi ugovor o Ini, nije nas nitko silio

Boris Pavelić

Na izravno pitanje optuženog Sanadera, Friščić je potvrdio da su i dva ministra HSS-a na sjednici vlade u siječnju 2009. glasali za izmjenu ugovora



Ministri HSS-a u vladi Ive Sanadera glasali su za izmjenu dioničkog ugovora o Ini, potvrdio je na suđenju Ivi Sanaderu za afere Hypo i Ina bivši predsjednik HSS-a Josip Friščić.


Friščić je u sudnicu ušetao sa štakom, a svjedočio je kratko, oko pola sata, na poziv Sanaderove obrane.


Opisivao je sastanak koji je tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polančec s dijelom ministara 2008. održao s koalicijskim partnerima o pregovorima o izmjeni dioničkog ugovora vlade i MOL-a o Ini.




Polančec je prezentirao situaciju, rekavši kako uskoro istječe dionički ugovor iz 2003, te da Ina posluje s problemima, ponajviše zbog niske cijene plina. Kao rješenje je predložio ili povišenje cijene plina na europsku razinu ili izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.


Na sastanku nisu donesene konkretne odluke jer, kako je objasnio Friščić, nije bio običaj tadašnje vladajuće koalicije da umjesto vlade donosi odluke. »Neka vlada bude vlada, a neka resori rade svoj posao. Mi smo samo dali suglasnost da se pregovori nastave, kako bi vlada uspjela osigurati energetsku neovisnost zemlje i zaštitila građane od udara na standard zbog povišenja cijene plina«, kazao je Friščić.


Bio je to jedini sastanak koalicije o toj temi, a na Friščića i HSS nitko nije činio pritisak da odobri današnju verziju izmjenu dioničkog ugovora.


Štoviše, na sastanku s koalicijskim partnerima Sanadera uopće nije bilo. Na izravno pitanje optuženog Sanadera, Friščić je potvrdio da su i dva ministra HSS-a na sjednici vlade u siječnju 2009. glasali za izmjenu ugovora. »Odluka je donesena jednoglasno«, kazao je Friščić. Pretpostavio je i da na HSS-ove ministre nitko nije činio nikakav pritisak, »jer bi mi oni rekli da ih je netko pritiskao«.


Sudac Ivan Turudić kazao je na kraju ročišta kako će proces, »ne bude li još predloženih svjedoka, uskoro biti vrlo blizu kraja dokaznog postupka«. Još dva svjedoka svjedočit će sljedećeg četvrtka, i to će vjerojatno biti posljednje ročište prije ljetne stanke. No usprkos suprotnim predviđanjima, sada je izvjesno da će se suđenje za afere Hypo i Ina protegnuti i na rujan.