Donatorska večer

Fond #SPASIME prikupio četvrt milijuna kuna za žene žrtve nasilja: ‘To je tek početak’

Portal Novilist.hr

Foto Media Val

Foto Media Val

Građani do 31.7. mogu pomoći pozivom na broj 060 9003, izravnom uplatom na račun HPB HR8023900011500151640 ili donacijama putem stranice Indiegogo OVDJE.



ZAGREB U zagrebačkom hotelu Esplanade održana je humanitarna večer prikupljanja donacija namijenjenih Fondu #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Na večeri su se prikupljala financijska sredstva putem aukcije umjetničkih djela eminentnih hrvatskih umjetnika i pozivnog centra u kojem su građani donirali 6,25 kuna pozivom na broj 060 9003, a na pozive su odgovarala brojna lica hrvatske javnosti.


U pozivnom centru među ostalima sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni ravnatelj policije Nikola Milin. Brojnim donacijama iz svih krajeva Hrvatske, ali i drugih država prikupljeno je preko 250.000,00 kuna koje će Fond koristiti kao interventnu pomoć žrtvama nasilja. Cilj je skupiti najmanje milijun kuna.


Brojna poznata lica dala svoj doprinos


„Hrvatski građani još jednom su pokazali veliko srce i spremnost na pomoć. Izuzetno nam je važna svaka osoba koja trpi bilo kakvo nasilje. Svjedoci smo tomu da se mnoge žrtve teško odlučuju prijaviti policiji obiteljsko nasilje zbog financijske ovisnosti o nasilniku i iz straha da će njihov vapaj proći neopaženo, bez konkretnih mjera.




Sustav je s druge strane spor i zbog toga smo se odlučili, u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost, osnovati Fond #SPASIME za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja“, rekla je Jelena Veljača ispred Inicijative #SPASIME.


„Od samih početaka sve aktivnosti Zaklade SOLIDARNA usmjerene su na stvaranje društva solidarnosti. Vidjeli smo da je ljudima stalo do stvaranja društva bez nasilja. Idemo dalje, ne okrećimo glavu i pomozimo“, izjavio je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA.


Humanitarnoj večeri nazočile su i brojne osobe iz javnog života poput Amara Bukvića, Ivane Roščić, Ljupke Gojić Mikić i Nine Violić. Svojim dolaskom podržali su Fond #SPASIME te sudjelovali u prikupljanju sredstava odgovarajući na pozive građana koji su donirali sredstva pozivom na broj humanitarnog telefona.



Na večeri se također održala aukcija umjetnina poznatih hrvatskih umjetnika poput Damira Žižića, Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Hrvoja Dumančića, Ivane Armanini, Jelene Bando, Kristiana Kožula, Mersada Berbera, Pauline Jazvić, Roberta Gojevića, Tisje Kljaković Braić, Tonija Franovića i Zlatana Vehabovića. U licitiranju su sudjelovali mnogi uzvanici koji su kupljenom umjetninom pridonijeli prikupljenom iznosu koji će Fond koristiti za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.


Večer je obilježio i humanitarni glazbeni program održan u Smaragdnoj dvorani u sklopu kojeg su nastupali i na taj način svoju podršku Fondu pružili: Detour, Iva Visković, Jelena Rozga, Maja Posavec, Neno Belan, Pavel, Severina, Vanda Winter, Vatra i Zdenka Kovačiček. Cijelu večer i prikupljanje sredstava pratila je RTL televizija emitirajući program uživo.


Kampanja se nastavlja do 31. srpnja


Humanitarna večer održana je kao nastavak nacionalne kampanje koju je pokrenuo Fond #SPASIME početkom lipnja. Kampanjom se prikupljaju sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama. Također se nastoji osvijestiti javnost o rastućem valu obiteljskog i partnerskog nasilja. Građani do kraja srpnja mogu sudjelovati u pomoći pozivom na broj telefona 060 9003, izravnom uplatom na račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640 ili donacijama putem stranice Indiegogo OVDJE.



Fond #SPASIME zahvaljuje Atlantic Grupi, Croatia osiguranju, dm-u Hrvatska, Ini, Mastercardu i ostalima koji su sudjelovali u aukciji i kupovinom umjetničkih djela eminentnih hrvatskih umjetnika donirali sredstva.


Organizatori večeri su Inicijativa #SPASIME i Zaklada SOLIDARNA u suradnji s Media Valom, agencijom za komunikacijski menadžment te Fabulom, agencijom za organizaciju događaja.


Ostali partneri projekta su 24sata, Ars Kopija, B1 plakati, Briefing mediji, Buro247.hr, Coca-Cola HBC, Crvenecipele.hr, Croatia Airlines, Domain.me, Druga Perspektiva, Esplanade Zagreb, Eurocop, Europlakat, Femina.hr, Ginger Sushi, Go2Digital, Health Card, Hotel Dubrovnik, Hrvatski Telekom, Index.hr, Jamnica, Jolie.hr, Journal, Jutarnji list, Krdo, Majc, Mastercard, Media Servis, Miss7.hr, Mono Software, Naftalina, Otvoreni radio, Pixsell, Radio 101, RTL Televizija, She.hr, Sheraton Zagreb, Sitotisak MIRT, Švenk, Telegram.hr, The Westin Zagreb, Tportal.hr, Večernji list, Vinolog i Yammat FM.