Liječnici spremni za fiskalizaciju

Fiskalne blagajne 1. travnja ulaze u ordinacije

Barbara Čalušić

Nejasnoće oko fiskalizacije postoje kod ordinacija koje uz privatnu praksu imaju i ugovor s HZZO-om



RIJEKA I liječničke ordinacije u privatnoj praksi od 1. travnja postat će obveznici fiskalizacije, a isto očekuje i veće privatne ustanove, poput privatnih poliklinika na koje se zakon o fiskalizacije primjenjuje od 1. srpnja. Privatnu praksu u prvom slučaju Zakon o fiskalizaciji tretira kao samostalnu djelatnost zdravstvenih djelatnika koji su kao takvi bez iznimke obveznici fiskalizacije. 


Većina privatnih ordinacija spremno će dočekati fiskalizaciju za koju su uz odgovarajući informatički program koji uglavnom svi imaju od ranije, trebali od Fine dobiti certifikat za fiskalizaciju, a iako mnogi smatraju da će uvođenje fiskalizacije u privatne ordinacije također povećati porezne prihode, u neslužbenim razgovorima s privatnicima može se doznati da gotovo svi pacijenti danas zahtijevaju račun, unatoč tome što na temelju takvih računa više nema poreznih olakšica. Osim toga, tu je i kartično poslovanje koje – dijelom zahvaljujući recesiji – danas primjenjuje većina privatnih ordinacija. 


Nejasnoće oko fiskalizacije u zdravstvu, međutim, postoje u slučaju onih liječničkih ordinacija koje uz privatnu praksu imaju i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Prema članku 5. Zakona o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije nisu, primjerice, izabrani liječnici koji naplaćuju dio usluge do pune cijene, a Hrvatska liječnička komora još je početkom godine Ministarstvu financija poslala upit gdje se među ostalim postavlja pitanje što je ostalim zdravstvenim uslugama koje izabrani liječniik u mreži javne zdravstvene djelatnosti  kao ostale usluge može naplatiti korisnicima. 





Dr. Jurica Hodak, vlasnik privatne ordinacije dentalne medicine u Rijeci, spreman je fiskalizaciju njegove ordinacije. Nema ugovor s HZZO-i smatra da neće imati problema s fiskalizacijom.


–  Pripremio sam se na fiskalizaciju i uveo potreban program u ordinaciju. Jedina nejasnoća koju još moram riješiti s knjigovođom je plaćanje u situacijama kada pacijent dio računa plati odmah, a ostatak preko potrošačkog kredita. Moji pacijenti neće osjetiti nikakvu promjenu, osim što sam prije račune ispisivao, a sada će oni biti printani – kaže Hodak.


U privatnoj ordinaciji dentalne medicine Studio Stradiot dr. Tamare Karleuše potreban certifikat nabavljen je još u veljači.


– Ugodno sam iznenađena kako je na Fini sve teklo vrlo glatko. Ordinacija je informatizirana prije deset godina, tako da je ovo samo nadgradnja pa stvarno mislim da neće biti problema, osim možda u povezivanju s Finom. Treba uvesti red svugdje pa tako i u zdravstvo jer dobiti račun nije samo stvar kontrole već i jedan vid kulture i povjerenja u dobivenu uslugu – smatra Karleuša. 



Kako se može vidjeti na internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore, odgovor resornog ministarstva još uvijek nije stigao. U Komori smatraju da važeći tekst zakona obvezu fiskalizacije nameće ugovornim liječnicima privatne prakse u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, iako i oni poput izabranih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rade u mreži javno-zdravstvene službe sa sklopljenim ugovorom s HZZO-om. Pružene usluge ovi izvanbolnički specijalisti ne naplaćuju direktno korisnicima već račune za obavljenu uslugu fakturiraju HZZO-u. U Hrvatskoj liječničkoj komori smatraju da bi obaveze fiskalizacije trebalo osoboditi sve ordinacije koje rade u mreži javne zdravstvene zaštite ukoliko se radi o gotovinskom prometu kojim se naplaćuje sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite.  


Predsjednik županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan smatra da će uz liječničke ordinacije u specijalističko-konzilijarnoj zaštite, poput fizijatrijskih, dermatoloških i psihijatrijskih,  koje imaju ugovor s HZZO-om, nedoumica oko fiskalizacije imati i ordinacije dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


– Problem bi mogao nastati kod nadoplaćivanja u ordinacijama dentalne medicine i zubotehničkim laboratorijima. S druge strane, mi liječnici obiteljske medicine koji smo koncesionari nismo obveznici fiskalizacije u dijelu nadoplaćivanja jer to nije naš prihod. Ipak, ako postoji dio gdje se usluga naplaćuje izvan ugovora s HZZO-om, taj bi liječnik trebao izdati virman kako bi usluga bila direktno plaćena na žiro-račun ili pak ako naplaćuje u gotovini morati imati fiskalnu blagajnu – kaže Bressan.