HNS-ovci se pohvalili

Financial Times stavio Ivanec u top 10 malih gradova za strana ulaganja

Jagoda Marić

Na pitanje zašto HNS nije gradonačelnika Batinića na osnovu tog uspješnog primjera predložio za kakvu izvršnu funkciju na nacionalnoj razini, primjerice u Vladi, odgovorio je sam Batinić istaknuvši kako je u Vladi »Vrdoljak koji je još i bolji«.



ZAGREB – Grad Ivanec jedan je od deset europskih gradova do sto tisuća stanovnika s najboljim strategijama za povlačenje i poticanje izravnih stranih ulaganja, tako je presudio Financial Times na natječaju »Cities and Regions of The Future 2014./2015«. 


Gradonačelnik HNS-ovac Milorad Batinić, koji je ujedno i potpredsjednik Sabora, kazao je na konferenciji za novinare što ju je organizirala njegova stranka, da je nagrada priznanje i valorizacija rada u Ivancu, ali i besplatna reklama ne samo gradu već i Hrvatskoj. Pojasnio je i kako je Ivanec došao do nagrade: formirali su dobar tim, odredili jasne ciljeve i strategiju razvoja, svjesni da uspjeha nema preko noći. Ivanec je godinama opremao Poslovne i Industrijske zone, lokalna je administracija postala učinkovita i slala je poruku o sredini koja je prijateljski naklonjena ulagačima.


– Proces je trajao gotovo osam godina, a naš cilj bio je da Ivanec, osim zadovoljenja potreba svojih građana, postane i industrijsko središte zapadnog dijela Varaždinske županije, kazao je Batinić.




Grad je pomogao lokalnim poduzetnicima da svoje poslove »iz garaža« prenesu u Poslovnu zonu, dobili su razne pogodnosti, u međuvremenu su stigla i dva strana ulagača koja zapošljavaju 300 ljudi. Stopa nezaposlenosti u Ivancu na razini je Hrvatske, ali rijetke su sredine koje se mogu pohvaliti time da su u krizi sačuvale isti broj radnih mjesta, a u tom gradu broj zaposlenih 2005. godine bio je 2.800 dok ih je sada 2900.


– Potvrda je to da je na međunarodnoj razini prepoznat smjer razvoja koji je Ivanec zadao Gradskim operativnim planom te Strategijom razvoja. To je i dokaz da se u Hrvatskoj može uspjeti ako se na vrijeme definira strategija i okupi tim ljudi. Ni jedan se uspjeh ne događa preko noći već je iza svakog rezultata dugogodišnji trud, rekao je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji očekuje da će Batinić svoj primjer prenijeti i drugim kolegama jer je cilj »u sinergiji s državom dati veći doprinos jačanju ulagačke klime na razni cijele države«.


Na pitanje zašto HNS nije Batinića na osnovu tog uspješnog primjera predložio za kakvu izvršnu funkciju na nacionalnoj razini, primjerice u Vladi, odgovorio je sam Batinić istaknuvši kako je u Vladi »Vrdoljak koji je još i bolji«.