Babo na slobodi

Fikret Abdić izašao iz zatvora, Babo poručio: Dignut ćemo Agrokomerc iz pepela

Hina

Abdić je sada u zatvoru proboravio više od 10 godina, zbog tog što ga je sud u Karlovcu, na osnovu optužbi iz BiH osudio za ratni zločin na području Kladuše i Cazinske krajine



Iz pulskoga zatvora danas je nešto poslije 9 sati izašao Fikret Abdić, koji je prijevremeno pušten pošto je odslužio dvije trećine kazne – deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne.


Pred zatvorom ga je, uz obitelj, dočekalo, po policijskoj procjeni, više od 2000 ljudi. Oni su u Pulu iz Bosne i Herecegovine, drugih krajeva Hrvatske i čak iz Slovenije stigli u 35 autobusa te osobnim automobilima.


Događaj je pratilo stotinjak novinara i snimatelja domaćih i inozemnih medija.




Abdić se obratio svojim pristašama poručivši da će se borit da oživi Agrokomerc i »iz pepela ga postavi na zdrave temelje«.


Abdić je za njih heroj koji je iz opće bijede Cazinske krajine stvorio gigant Agrokomerc. Kasniji pravosudni progon i zatvor od 1987. do 1990. još je više učvrstio Abdićevu karizmu poslovnog maga i narodnog vođe koji samo razmišlja o općem dobru i sve stavlja iznad osobne koristi pa je tako bio spreman i robijati za dobro svog naroda. U Jugoslaviji je u zatvoru bio 26 mjeseci.


Abdić je sada u zatvoru proboravio više od 10 godina, zbog tog što ga je sud u Karlovcu, na osnovu optužbi iz BiH osudio za ratni zločin na području Kladuše i Cazinske krajine. Bio je osuđen, prvo na 20 da bi mu poslije to bilo smanjeno na 15 godina zatvora.



Sedamdesetdvogodišnjeg Fikreta Abdića zatvor nije uništio. Naprotiv, pun je radnog elana i čini se da je u zatvoru samo sanjao o novom Agrokomercu. To se nedavno vidjelo i na suđenju i Rijeci gdje ga terete za vilu Agrokomerca u Volosku.


Dok je iznosio trenutne podatke sudac ga je s obzirom na godine upitao: »jeste li sada umirovljenik«…»Kakav umirovljenik? Nikad penzioner! Direktor sam i vlasnik Finaba i direktor Agrokomerca Kladuša«… Iz daljnih osobnih podataka saznali smo da i dok je u zatvoru prima plaću od 8.000 kuna mjesečno. Navodeći osobnu imovinu spomenuo je kuću u Volosku (koja je još predmet optužbe) i stan od 40 četvornih metara u Rijeci ali je i dodao: »imao sam i kuću u Kladuši ali je ona srušena«. Navodno nije obnovio kuću u Kladuši jer smatra da oni koji su to učinili trebaju gledati svoje nedjelo.