Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Općinski sud u Varaždinu

Fakultet organizacije i informatike isplatit će 75 tisuća kuna profesoru homoseksualcu zbog diskriminacije

Dario Krešić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Dario Krešić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2015. u 14:56 2015-10-28T14:56:00+01:00

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) mora bivšem zaposleniku Dariu Krešiću isplatiti 75 tisuća kuna

VARAŽDIN Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) mora bivšem zaposleniku Dariu Krešiću isplatiti 75 tisuća kuna, odlučio je varaždinski Općinski sud nakon što je Krešić tužio fakultet tvrdeći da je zbog spolne orjentacije bio ismijavan i diskriminiran te sprječavan u napredovanju.

Profesor Krešić podnio je tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike zbog uznemiravanja od strane kolega koji su šalama i opaskama ismijavali njegovu spolnu orijentaciju te navodnog sprječavanja u napredovanju od strane uprave fakulteta.

Sredinom 2013. Županijski sud presudio je u njegovu korist, ali ne po svim točkama optužnice.

I dok su s jedne strane udruge za prava seksualnih i rodnih manjina Kontra i Iskorak, koje su pružali potporu Krešiću, isticali da je to prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građana s Fakulteta su tvrdili drugačije.

Naglašavali su da je Krešićeva tužba odbijena u pretežitom dijelu odnosno po 13 točaka, a djelomično je usvojena po tri točke tužbenog zahtjev. No, Općinski je sud naknadno ipak donio odluku o naknadi štete.

Krešić je u listopadu 2013. dao izvanredni otkaz jer je Fakultet, navodno, nastavio s diskriminativnim radnjama unatoč presudi.

»Usprkos pravomoćnoj sudskoj presudi FOI je nastavio s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime čime je moj daljnji rad, nakon što sam više od tri godine bio izložen ponižavanju i šikaniranju od strane FOI-a, postao u potpunosti nemoguć. Nažalost, niti zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI-u«, naveo je Krešić u izjavi nakon što je dao izvanredan otkaz. Na Fakultetu su, pak, demantirali i te Krešićeve tvrdnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?