Talijanski zastupnik o prepirci Brkić-Pupovac

FURIO RADIN U oporbi su bili presretni kad Vladi nije izglasano nepovjerenje

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ne želim biti demagog, ali mogli bismo se naći u stravično lošoj situaciji. Ne bježim od izbora, ali postoje indicije da bi moglo do njih doći. Premda bi naročito oporba htjela da izbora ne bude,  presretni su bili kad Vladi nije izglasano nepovjerenje



Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, još je malo otežao potragu premijera Andreja Plenkovića za stabilnom parlamentarnom većinom. Zaprijetio je da će uskratiti podršku Vladi ako se HDZ ne distancira od izjave Milijana Brkića, koji smatra da u Hrvatskoj mogu odlučivati samo Hrvati.


– Ta je Brkićeva izjava protivna Ustavu i zakonima kojima se štite prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i inkluzivnom programu sadašnje Vlade. Izjava je diskriminatorna i šovinistička i stoga sam rekao da povlačim glas podrške Vladi i sada čekam njihovu reakciju.


Što znači distanciranje, što točno tražite?




– Premijer i HDZ moraju odlučiti na koji će se način distancirati.


Plenković je u četvrtak izjavio da će nacionalne manjine imati sva Ustavom i Ustavnim zakonom zajamčena prava. Je li to za vas dovoljno distanciranje od Brkića?


– Ponavljam, Brkićeva izjava diskriminatorna je u odnosu na sve nacionalne manjine. To je vraćanje duhu devedesetih godina i duhu prošle Vlade. Devedesetih godina i za vrijeme Oreškovićeve vlade nacionalne manjine bile su u parlamentarnoj oporbi. Nedistanciranje od izjave kojom je rečeno da su nacionalne manjine u Hrvatskoj samo ukras koji mora šutjeti, a ne odlučivati kao ostali građani, mene stavlja izvan konteksta podrške Vladi. Distanciranje mora biti jasno, način na koji bi to bilo, rekao sam, ostavljam premijeru, a to što je Plenković prekjučer govorio mogu smatrati početkom potrebnog distanciranja. Iako, reći da nacionalne manjine imaju sva ustavna prava je nešto samo po sebi razumljivo.


Građani drugog reda


I Brkić je u svojoj izjavi naglasio da su manjinama zajamčena sva ustavna prava.


– U Ustavu piše da je Hrvatska država Hrvata i pripadnika nacionalnih manjina, Brkić je tvrdio suprotno. On je, budimo jasni, rekao da su pripadnici nacionalnih manjina građani drugog reda, a i u prošlosti je slično govorio.


 Da, on je to rekao. Ali, bilo je to prije šest dana i da je Plenković zbog te izjave namjeravao javno napasti Brkića već bi to učinio. To se, naravno, neće dogoditi jer, u situaciji kad Zlatko Hasanbegović više nije u HDZ-u, Plenkoviću treba Brkić kao nekakav mamac za desne birače.


– Nisam politolog nego se bavim politikom, pa analize prepuštam drugima. A to što je prošlo već šest dana, na mene ne ostavlja nikakav dojam. Osim toga, ne očekujem ja da predsjednik stranke javno napadne svojeg zamjenika, niti me to zanima. Moj su interes stavovi i ponašanja, a oni moraju biti takvi da se direktno distanciraju od politike prošle Vlade i trebaju pokazati da ova Vlada nije etnocentrična i nacionalistička nego liberalnija od prethodnika, te da Brkićeve izjave ne spadaju u novu politiku.


 Brkićeva tvrdnja da u Hrvatskoj mogu odlučivati samo Hrvati objavljena je u ponedjeljak ujutro u Večernjem listu. Unatoč tome, Plenković je  poslijepodne tog dana upravo njega ovlastio da se uime HDZ-a obrati novinarima. Znači da nije ga zasmetao Brkićev istup u Večernjem listu. Stoga je Brkić kasnije u izjavi svim novinarima samo pojačao svoju ocjenu o nastupu Milorada Pupovca na TV Srbiji.   


– I dobro je da je Plenković ovlastio Brkića, pa je u toj drugoj njegovoj izjavi duh iz boce izašao do kraja. Dobro je kad se ljudima dopusti govoriti ono što misle. Gospodin Brkić je moj kolega u Saboru i znam da je iskren čovjek. Ali, ne želim da to što on iskreno govori bude politika Vlade. Ako će, pak, to biti politika Vlade, onda tu neće biti mene.


Pa valjda vam je jasno, dugo ste u politici, da Plenković i Brkić dogovorno igraju uloge dobrog i lošeg policajca. Prvo Brkić kao loš policajac ošine po Pupovcu, obraćajući se tako biračima HDZ-a, a potom izađe dobar policajac Plenković i kaže da su Pupovac i nacionalne manjine super.


– To je situacija iz američkih krimića. Ali, Plenkovića poznajem od ranije, dok je još bio u diplomaciji, odlično sam s njim komunicirao u dosadašnjem mandatu i nisam primijetio da glumi dobrog policajca. Mislim da je Plenković iskren, kao i Brkić. Naravno, iskren u političkom značenju te riječi.


 Doista ne mislite da Plenković i Brkić ovo rade u dogovoru?


– Ne, mislim da ne.


Zašto se onda Plenković nije odmah distancirao od Brkića, i prije nego što ste vi reagirali?


– Pitajte to Plenkovića. Što mu se o ovome bude postavljalo više pitanja ja ću biti sretniji jer ću imati više odgovora.


Razgovor s Davorom Božinovićem


Kad ste u srijedu razgovarali s premijerom je li barem vama rekao da mu je Brkićeva izjava neprihvatljiva?


– Prvo sam razgovarao s Davorom Božinovićem, a onda s Plenkovićem i trajalo je to ukupno sat i pol. Razgovarali smo o puno tema, ali mogu vam jedino reći da je naša komunikacija bila jako dobra. O sadržaju razgovora morate pitati premijera, on je za to mjerodavan.


U petak je Plenković čak i branio svojeg zamjenika. Lagao je da su hrvatski mediji pogrešno prenijeli Pupovčevu izjavu TV Srbiji o rekonstrukciji Vlade i tvrdio je da je zbog toga siroti Brkić komentirao nešto što Pupovac uopće nije rekao.


– Kao prvo, Milorad zaista nije rekao ono što su mu neki desničarski mediji pripisali. Pupovac je tu izjavu dao u Zagrebu, da su mene u Rimu pitali nešto slično ja bih odgovorio kao Pupovac. Drugo, nije Brkić to rekao zato što je netko nešto pogrešno interpretirao, on je tako govorio jer tako misli.


Naravno. Brkić je iznio svoj stav o mjestu nacionalnih manjina u Hrvatskoj i to nema veze s tim je li Pupovac nešto izjavio ili nije.


– Da. Što god da je Pupovac rekao Brkić se s njim trebao konfrontirati argumentima. Argument nije reći da to što si govorio eventualno može izjaviti Hrvat, ali ne i Srbin. Ne mogu to prihvatiti. A Milorad je za TV Srbiju kazao samo da bi nakon lokalnih izbora najbolje bilo da se proširi koalicija.


 To nije istina. Snimka Pupovčevog intervjua može se naći na internetu i on je tamo rekao upravo ono što su hrvatski mediji prenijeli. »Vlada će biti rekonstruirana, ministri koji nedostaju bit će popunjeni, ali bude li potrebno rekonstrukcija će biti i obimnija od minimalno potrebnog broja«, to su doslovne Pupovčeve riječi. On je, dakle, jasno kazao da bi rekonstrukcija Vlade mogla zahvatiti i neke HDZ-ove ministre, a ne da samo budu popunjena četiri ministarska mjesta koja su pripadala Mostu. Pupovac je najavio i moguću smjenu HDZ-ovih ministara.


– Pitajte to Pupovca, o ovome ja pojma nemam. Ja sam samo reagirao na Brkićevu izjavu.


Pupovac mora davati prijedloge


 Ipak, Pupovac, premda je iskusan političar, svojom je izjavom u neugodnu poziciju doveo koalicijske partnere iz HDZ-a. Čudi da on nije znao kako će to što je rekao odjeknuti u HDZ-u.


– Plenković je puno puta rekao da će ministre izabrati on, a potvrditi Sabor. To je i jedino logično. Kao što je i logično da Pupovac, koji ima stranku, kaže svoje mišljenje o tome. Netko tko ima stranku mora razgovarati na drukčiji način nego ja koji sam nezavisni zastupnik. Pupovac mora davati prijedloge i koji se tiču popunjavanja ministarstava, rekonstrukcije Vlade. Pupovac ima to pravo reći, a Plenković ima pravo odgovoriti da će on predložiti ministre. Imam i ja pravo reći i možda ću sutra doista i izjaviti da, recimo, u Vladi treba promijeniti pet, a ne četiri ministra. Možda ću reći da jedan HDZ-ov ministar ne vrijedi,  a onda neka mi se civilizirano odgovori. Sporna je jedino Brkićeva izjava.


 Pupovac ne prijeti uskratom podrške Vladi ako se HDZ ne distancira od Brkića. Možda ste se i vas dvojica, kao Plenković i Brkić, dogovorili da jedan nastupa tvrdo, a drugi  ublaženo.


– Apsolutno ne, nismo Pupovac i ja dobar i loš policajac. S Pupovcem sam ovih dana samo kratko i to ugodno razgovarao telefonom. Konzultirao sam se samo sam sa sobom i pričekao sam s reakcijom 48 sati.


Pupovcu je iznimno stalo do Plenkovića, za kojeg je rekao da bi ga se trebalo platiti suhim zlatom. Slažete li se s takvom ocjenom premijera?


– Čujte, ne znam koliko vrijedi kila zlata i to suhog. Ne znam ni što to znači. S Plenkovićem dobro komuniciram, ali u nekim slučajevima moram tražiti objašnjenja.


 Ni drugi zastupnici nacionalnih manjina skoro da nisu reagirali zbog Brkića. Nisu osjetljivi kao što ste to vi.


– Slično meni reagirao je Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine. Činjenica je da nisu svi zastupnici nacionalnih manjina kao ja, ali svatko od nas ima svoju realnost i kontekst u kojem djeluje.


 Jeste li općenito zadovoljni Plenkovićem i njegovom Vladom?


– Mislim da ni Andrej Plenković nije zadovoljan radom Vlade. Sada je morao i prekinuti suradnju s Mostom. Nije ni premijer zadovoljan, takva su vremena. Ne želim biti demagog, ali mogli bismo se naći u stravično lošoj situaciji. Ne bježim od izbora, ali postoje indicije da bi moglo doći do izbora. Premda bi naročito oporba htjela da izbora ne bude,  presretni su bili kad Vladi nije izglasano nepovjerenje. No, stavimo na stranu to što oporba nije spremna za izbore. Važno je to da izbori koštaju 200 milijuna kuna, pa bi to značilo da smo u dvije godine za troje parlamentarnih izbora potrošili 600 milijuna kuna, koliko bi, primjerice, trebalo za izgradnju pulske bolnice. A vjerojatno bi se i nakon ovih parlamentarnih izbora odnosi u Saboru malo promijenili.


Sanader bi maknuo ploču


Ako su 76 zastupnika koji su Gordana Jandrokovića izabrali za predsjednika Sabora većina, onda ste vi sada dio jedne krajnje neobične skupine.


– Ne znam ima li 76, 74 ili 78 zastupnika. Ne znam jesu li neki dali glas s figom u džepu i jesu li možda pojedinici u oporbi s figom. Moraju proći lokalni izbori, nakon njih će biti jasno hoće li biti pregrupiranja u Saboru. Ako pregrupiranja ne bude, može se reći da bi aktualna većina bila rizična i da bi novi izbori bili izvjesni. Sve su opcije moguće.


 Na koga biste se kladili da će ući u Vladu, na HNS, IDS ili HSS?


– U ovom se trenutku mogu kladiti samo da će HDZ biti u Vladi.


Vratimo se na premijera, je li vas razočarao nekim postupkom? Jeste li, recimo, očekivali da će ukloniti »Za dom spremni« iz Jasenovca?


– Nisam u Jasenovcu bio upravo zbog te uvredljive ploče. Ona se mora ukloniti, Vlada i Plenković moraju to napraviti. Bitno je i da se programi za nacionalne manjine, koji se nalaze u Vladi, što prije s nama rasprave i zatim usvoje. Nezadovoljan sam što se te stvari ne odvijaju brže.


 Plenković bi, kao i Ivo Sanader, želio surađivati sa Srbima, ali da ne izgubi zbog toga naklonost desnice. Međutim, Plenković se ne ponaša poput Sanadera, koji bi sigurno ekspeditivno maknuo tu ploču, kao neka sporna spomen obilježja u svojem premijerskom mandatu.


– Sanader je imao mane, ali je u segmentu ljudskih prava bio korektan. Slažem se da bi on maknuo tu ploču. Ali, mislim da će to i ova Vlada učiniti.


 Plenković još nema Sanaderovu političku snagu.


– Sanader je bio predsjednik HDZ-a četiri godine prije nego što je postao premijer, kod Plenkovića to nije bio slučaj. No, čini mi se da neće proći puno vremena da Plenković bude potpuno djelotvoran u HDZ-u. S tim da to nije moja stvar nego njegove stranke, u u čije se poslove ja ne miješam.


 O osmero zastupnika nacionalnih manjina izravno ovisi opstanak Vlade. Stvara li vam to nelagodu?


– Uvijek je za nas nelagodno biti jezičac na vagi, uvijek je to za nas problematično. Ali, događa se. Bio sam u toj poziciji u prošlosti i preživio. Preživjet ćemo i ovu situaciju. Dakako, bilo bi bolje za nas da stranke imaju pristojnu većinu i da se tako formiraju vlade. Podsjetit ću nas na slučaj iz Italije, kad je zemlja bila u velikoj gospodarskoj krizi, a nitko nije imao većinu u parlamentu. Tada su 2014. Matteo Renzi i Silvio Berlusconi dogovorili šest točaka najvažnijih za državu i Italija je danas u boljem stanju.


 Priželjkujete li sličan dogovor HDZ-a i SDP-a?


– Samo pokušavam dati neke ideje i ne pretendiram docirati nikome. Ali, dogovorite se o bitnim stvarima ili ćemo svi imati negativne posljedice.