Ususret "Hodu za život"

FONTANE OBOJENE U CRVENO Feministinje prosvjeduju protiv namjere zabrane pobačaja

P. N.

Foto: Anonimno/Libela

Foto: Anonimno/Libela

Ako obiteljaši uspiju u svojoj namjeri vraćanja pobačaja u ilegalu, čekaju nas i scenariji izvođenja pobačaja poput ovoga sa žicanom vješalicom, u kojima su životi žena izravno ugroženi, poručuju



Nekoliko zagrebačkih fontana jutros je osvanulo obojeno u crveno. Radi se o performansu anonimnih feminističkih aktivistkinja, koje su time, ususret subotnjem obiteljaškom “Hodu za život”, poslale poruku nepristajanja na pokušaj zabrane pobačaja.


Portal libela.org javlja i kako su uz crvenu boju, u fontanama ostavljene i žičane vješalice te naljepnice s porukom – “Nećemo natrag”.


‘Hod za život zapravo je usmjeren protiv žena. Koliko god se organizatori_ce trudili_e ne spomenuti riječ pobačaj u svom kvaziljudskopravaškom diskursu i baljezganjima o životu, ovdje se radi upravo o tome: pokušaju da se ženama uskrati pravo na legalan, dostupan i siguran pobačaj’, kažu aktivistkinje i objašnjavaju kako je današnja akcija na fontanama na Trgu žrtava fašizma, Tomislavcu i Zrinjevcu prikaz onoga što se događa kad je pobačaj ilegalan i događa se u nesigurnim uvjetima.




‘Ako obiteljaši uspiju u svojoj namjeri vraćanja pobačaja u ilegalu, čekaju nas i scenariji izvođenja pobačaja poput ovoga sa žicanom vješalicom, u kojima su životi žena izravno ugroženi. Žene neće odustajati od pobačaja, samo će ti pobačaji biti rađeni ilegalno i u nekim slučajevima u nesigurnim i krajnje opasnim uvjetima po živote žena’, poručuju.


‘Nećemo dopustiti da žene umiru zbog obiteljaških vizija žena kao strojeva za rađanje. Nećemo dopustiti da nam oduzmu ono za što smo se kroz povijest izborile. Nećemo dopustiti da buduće generacije žena žive u nekoj verziji distopije, slične onoj iz romana Sluškinjina priča. Nećemo natrag!’, zaključuju aktivistkinje.