Pismo Europske i Međunarodne federacije novinara šefu države i Vlade

EFJ i IFJ: Mobilizirat ćemo 600 tisuća novinara u borbi za Novi list i Glas Istre

Denis Romac

"Obveza je svih nas da učinimo sve da spasimo radna mjesta, ali, i što je još važnije, da sačuvamo neophodnu medijsku raznolikost u Hrvatskoj", piše u pismu kojeg zajednički potpisuju predsjednici IFJ-a i EFJ-a



ZAGREB Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazili su u pismu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću zabrinutost novinara diljem svijeta ozbiljnošću situacije u riječkom dnevniku Novi list i pulskom Glasu Istre. 


»Upozoreni smo od strane Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva na velike ekonomske poteškoće s kojima se suočavaju ta dva dnevnika, izazvane poslovnim odlukama upitne zakonitosti njihova izdavača Alberta Faggiana«, stoji u pismu u kojem se dodaje kako su novinari, urednici i ostali zaposlenici Novog lista izvijestili nadležne vlasti, uključujući policiju i državno odvjetništvo, o sumnjivim transferima novca i potencijalno nezakonitim poslovnim odlukama.


»No istodobno listu prijeti nestanak«, upozoravaju Josipovića i Milanovića EFJ i IFJ, podsjetivši kako je sa sličnim poteškoćama bio suočen i Zadarski list, još jedan Faggianov dnevnik.


»Dobro smo upoznati s dugom i slavnom poviješću Novog lista – najstarijeg dnevnika u Hrvatskoj, osnovanog prije 114 godina – i poštovanja što ga je stekao kao tradicionalno neovisan i objektivan hrvatski list. No zahvaljujući dvojbenim odlukama gospodina Faggiana i njegove uprave, list je doveden na rub opstanka«, piše uz ostalo u pismu, u kojem se navodi da »mogućnost nestanka Novog lista predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i ulozi medija u izgradnji i napretku demokracije u Hrvatskoj«.

Međunarodna i Europska federacija novinara »snažno vjeruju kako upitne poslovne odluke gospodina Faggiana, koji ima moćne političke saveznike, jedino mogu voditi uništenju jednog od simbola hrvatskog novinarstva i postavljanju zastrašujućeg primjera za ostale slobodne medije u zemlji«.


»Stoga molimo vaše ekselencije da poduzmete hitnu akciju kako bi spasili ove listove. Obveza je svih nas da učinimo sve da spasimo radna mjesta, ali, i što je još važnije, da sačuvamo neophodnu medijsku raznolikost u Hrvatskoj«, piše u pismu kojeg zajednički potpisuju predsjednici IFJ-a i EFJ-a Jim Boumelha i Mogens Blicher-Bjerregård, koji predsjednika Josipovića i premijera Milanovića upozoravaju kako te organizacije »u potpunosti stoje iza svojih članova u Hrvatskoj« te kako će mobilizirati 600.000 novinara i svojih članova u 130 zemalja diljem svijeta kako bi podržali borbu za spas Novog lista i Glasa Istre.