Potemkinovo selo ili odličan posao

Dva tabora oko serverskih farmi: IT sektor se podijelio oko Milanovićevog puta u SAD

Danko Radaljac

Najveći broj skeptika je zbog upitnosti želje velikih igrača da grade na ovom području. Ova regija nije veliko tržište, a IT sektor izbjegava ne povezati ulaganje s tržištem i širenjem usluga



ZAGREB » Najava kako premijer Zoran Milanović odlazi u SAD pregovarati s velikim IT tvrtkama o ulaganju u serverske farme u Hrvatskoj nije izazvala samo medijska razmimoilaženja, već su i domaći IT-ovci podjeljeni oko toga.


   Kritičarima je glavna zamjerka da nije posao Vlade da se bavi direktnim ulaganjima, već da se stvori sve potrebne uvjete za investiranje, nakon čega bi investitori sami počeli dolaziti. Pri tome se osvrću na sporu hrvatsku birokraciju, ali i ogromna porezna opterećenja. Vole napomenuti i nerazvijenost kabelske mreže ispod hladnijih djelova Hrvatske.


   S druge strane, informatičari spremni pohvaliti premijerov potez ističu kako je političko lobiranje kod IT giganata, koji su nerijetko financijski moćniji od malih država, dosta važna stvar. Tu se ističe primjer Finske i Švedske, koje su i politički lobirale da Google, odnosno Facebook, izgrade svoje goleme serverske farme baš u tim državama. U prepirci oko informatičkih kapaciteta došlo se do zaključka kako u Lici zapravo uopće nisu tako loši. Dio bivše vojne cijevne infrastrukture prolazi tim krajem, a bilo je dovoljno pametno postaviti i kabelske putove uz auto-cestu, dok se gradila.




   Najveći broj skeptika je zbog upitnosti želje velikih igrača da grade na ovom području. Ova regija nije veliko tržište, a IT sektor izbjegava ne povezati ulaganje s tržištem i širenjem usluga. A IT-ovci drže kako se u ovom slučaju ne radi o ulaganju u informatičku industriju, već u građevinarstvo i energetiku, što se najviše veže na serverske farme.