Sedmero kandidata zasad se javilo za dva mjesta hrvatskih sudaca pri Sudu EU

Dugačak put do sudačke funkcije teške 250 tisuća eura godišnje

Irena Frlan Gašparović

Od prijedloga Vlade do imenovanja mora proći strogo saslušanje pred sedmeročlanim panelom sudaca, te potvrdu svih zemalja članica Unije



ZAGREB » Sedmero kandidata zasad je iskazalo interes da postanu hrvatski suci pri Sudu Europske unije, instituciji sa sjedištem u Luxembourugu koja se sastoji od Suda (Court of Justice) i Općeg suda (General Court). Prema neslužbenim informacijama, na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo pravosuđa a trajao je do 24. prosinca, dosad su pristigle četiri prijave za Opći sud i tri za Sud. No, ta brojka ne mora biti i konačna s obzirom da su neke prijave možda poslane poštom zadnjeg dana natječaja, pa zbog blagdana još nisu zaprimljene u Ministarstvu. 



Izvrsno vladanje europskim pravom jedan je od uvjeta za imenovanje na sudačku dužnost budući da je Sudu primarna zadaća osigurati poštivanje prava EU-a i njegovu ujednačenu primjenu i tumačenje u svim zemljama članicama. Opći sud osnovan je, pak, kako bi se rasteretio rad Suda, a danas upravo Opći sud u prvom stupnju odlučuje u svim postupcima koje pokreću pojedinici kada su im prava povrijeđena odlukama tijela Europske unije.





  Pravo na imenovanje svojih sudaca u najviše sudsko tijelo Europske unije Hrvatska će imati nakon što 1. srpnja 2013. postane članica EU-a. No, povjerenstvo za izbor kandidata, kojeg vodi ministar pravosuđa, mora ranije dostaviti prijedlog Vladi koja ga, pak, mora utvrditi i proslijediti Vijeću Europske unije. Suca Suda i Općeg suda u konačnici će potvrditi vlade država članica zajedničkom suglasnošću. 


  Kandidati za jednu i drugu dužnost moraju zadovoljavati dva preduvjeta, da su hrvatski državljani i da dobro govore francuski jezik. Zainteresirani za poziciju na Sudu moraju usto imati i najmanje 20 godine radnog iskustva u pravnoj struci, dok je za Opći sud uvjet najmanje 12 godina radnog iskustva. Oni koji budu odabrani mogu računati na izdašni godišnji financijski »paket« od oko, bruto, 250 tisuća eura, no u to se ne ubraja samo plaća, nego i druge naknade i beneficije. Ipak, do sudačke pozicije nije lako doći: činjenica da je nekoga odabrala vlada ne jamči toj osobi i imenovanje jer svaki kandidat mora proći nimalo jednostavno saslušanje pred sedmeročlanim panelom sudaca. Nije neobično da oni kandidata odbiju. Malteški mediji su, primjerice, početkom ove godine izvijestili o jednom takvom slučaju kada su europski suci odbili nominaciju umirovljenog malteškog suca Josepha Fillettija. Prema pisanju »Times of Malta«, neslužbeni su izvori tvrdili da nije prikladan za poziciju europskog suca zbog ograničenog poznavanja europskog prava.