Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Podaci NCVVO-a

Državnu maturu palo 5178 maturanata, među njima i 180 gimnazijalaca što je poseban problem

Ilustracija, Foto: M. GRACIN
Ilustracija, Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2019. u 10:02 2019-09-23T10:02:37+02:00

Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju

Ukupno 5178 maturanata nije uspjelo položiti državnu maturu niti nakon drugog, jesenskog roka, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Medu njima je, potvrđuju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i 181 maturant iz gimnazija.

Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju, iako su s pozitivnim ocjenama završili četiri razreda gimnazije.

I dok gimnazijalci zbog pada na maturi nemaju mogućnost upisa na studij, strukovnjacima bez mature otvoren je upis u niz privatnih i javnih veleučilišta i visokih škola, unatoč preporukama Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja da se na preddiplomske studije upisuju isključivo pristupnici koji su položili državnu maturu, navodi dnevnik.

U jeku rujanskog upisnog roka primjera visokih učilišta koji primaju kandidate bez mature je na pretck. Potrebno je samo umjesto mature položiti prijemni ispit i uplatiti školarinu, koja se u pravilu kreće od 15 do 30 tisuća kuna godišnje, donosi Jutarnji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.