Zaposlenici po ministarstvima i sudovima još bez osobnih primanja

Državnoj upravi kasne plaće: Novac osiguran, ali ne i valjani JOPPD obrasci

Jagoda Marić

Ministarstvo financija, odnosno Fina, koji su zaduženi za COP ali i novi obrazac JOPPD očito su kasno krenuli s pripremama za to da se novi obrazac uklopi u sustav i zaposlenici države sa zakašnjenjem će dobiti plaću. No, primjerice, iz Ministarstva pravosuđa uvjeravaju da će sve plaće biti isplaćene već danas



ZAGREB » Dio zaposlenih u državnoj upravi još uvijek nije dobio plaće za prosinac, što je kašnjenje u odnosu na dosadašnju praksu, kad su plaće isplaćivane najkasnije koji dan nakon petog u mjesecu.



Najdulje će se, kako se čini, čekati na zdravstvo. U tom sustavu u COP su zasad ušli svi klinički bolnički centri, ali stotine ostalih ustanova tek čeka taj posao. Već sada, tvrde naši izvori iz Ministarstva financija, prepoznaju namjeru da se taj posao otegne još nekoliko mjeseci ali tvrde da to neće dopustiti makar to značilo i blokadu isplata plaća u dijelu zdravstvenih ustanova.





Razlog nije, kako je to bio u dosadašnjim slučajevima, to što tijela državne uprave u kojima rade nisu ušla u Centralni obračun plaća. Naime, plaće nisu dobili ni oni službenici koji su zaposleni po ministarstvima koja su odavno ispoštivala zadane obveze, predala podatke za sve svoje zaposlene i već mjesecima isplaćuju plaće preko COP-a.


Automatska isplata


Ministarstvo financija nas je na upit zašto još nisu isplaćene plaće po pojedinim ministarstvima, a naši izvori tvrde da je tako i u dijelu Ministarstva financija, uputilo na to da se raspitamo u svakom ministarstvu pojedinačno. Tvrde da je novac za prosinačke plaće koje se isplaćuju ovog mjeseca osiguran, te da ih riznica automatski isplaćuje čim dobije valjan nalog za to. Odgovor na naš upit zašto se u odnosu na uobičajenu praksu kasni s plaćama dijela državnih službenika nismo dobili ni iz Fine, koja je zadužena za uspostavu COP-a.


   Plaće primjerice nisu bile isplaćene do jučer ni na sudovima, državnim odvjetništvima, pa i samom Ministarstvu pravosuđa. No, u tom su ministarstvu službenike i namještenike za čije se plaće brinu o tome obavijestili i na svojim su internetskim stranicama objasnili i razloge zbog kojih siječanjska plaća stiže kasnije.


   Tako ističu kako s isplatom plaća za siječanj njihovi korisnici ulaze u COP, ali se istovremeno u taj sustav implementira i novi obrazac JOPPD, ali uvjeravju kako će sve plaće pod kapom Ministarstva pravosuđa biti isplaćene do 15. siječnja.


Znatna kašnjenja


U njihovom se objašnjenju krije i razlog za kašnjenje u onim tijelima koja su odavno u COP-u, a to je novi obrazac po kojem se za svakog zaposlenika sada uz plaću moraju navesti i podaci o putnim troškovima i ostalim primanjima koje mu poslodavac isplaćuje. Ministarstvo financija, odnosno Fina, koji su zaduženi za COP ali i novi obrazac očito su kasno krenuli s pripremama za to da se novi obrazac uklopi u sustav i zaposlenici države sa zakašnjenjem će dobiti plaću.


   No, od početka uspostave COP-a stvari se odrađuju sa zakašnjenjem i u taj sustav još nisu, iako početni plan bio da se to dogodi do 2013. godine, ušli svi oni koji primaju plaće iz državnog proračuna. Zasad preko njega plaću prima manje od polovice zaposlenih.