Biznis bez granica

Državi zastave nabavlja osumnjičeni tajkun

Nataša Božić

Zastave vrijedne 319 tisuća kuna naručio je Ured predsjednika, a tvrtku VIS KG osumnjičenog Davora Patafte odabrao je Ured za opće poslove Vlade i Sabora

ZAGREB Nove zastave Republike Hrvatske i drugih država koje će vijoriti u Zagrebu prilikom posjeta stranih državnika, Uredu predsjednika RH isporučit će tvrtka varažinskog poduzetnika Davora Patafte, kojega USKOK sumnjiči da je zajedno s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom oštetio gradski proračun za 29 milijuna kuna. U Narodnim novinama ovoga tjedna objavljen je ugovor o nabavi zastava težak 319 tisuća kuna, naručitelj je Ured predsjednika a odabarni proizvođač Pataftina tvrtka VIS KG. Ugovor je, doduše, sklopljen još 26.svibnja (a obznanjen tek ovih dana), svega dva tjedna prije nego li je kontroverzni poduzetnik Patafta, pod sumnjom u malverzacije zemljištem u Varaždinu, završio u istražnom zatvoru iz kojega je izašao uplatom, za Hrvatsku rekordne, jamčevine od čak 12 milijuna kuna.   




Nakon uhićenja pod sumnjom da je sudjelovao u malverzacijama zemljištem čime je varaždinski proračun oštećen za 29 milijuna kuna, Davoru Patafti je Županijski sud u Zagrebu u srpnju privremeno zabranio obavljanje poslova na dužnosti predsjednika uprave tvrtke VIS KG. Takva mjera izrečena je kao mjera opreza i može trajati sve do pravomoćnosti presude u Pataftinom slučaju. Županijski sud očito je procijenio kako tu postoji opasnost od ponavljanja djela.



Oštetio proračun


U Uredu predsjednika peru ruke od ovoga posla i kažu – javnu nabavu ne obavljamo mi nego Ured za opće poslove Vlade i Sabora.




– Ukazala se potreba za nabavkom zastava i mi smo o tome izvjestili Ured za opće poslove Vlade i Sabora preko kojega se obavljaju sve javne nabave za naše potrebe, kao i potrebe Sabora i Vlade. Oni su radili i na ovom poslu – objašnjava predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović, te dodaje da je nabavljeno ukupno tristotinjak zastava, od velikih državnih zastava do malih auto i stolnih zastavica za konkretan posjet. Time je nabavljeno dovoljno zastava za period od naredne tri godine.


Klisović načelno ne vidi ništa sporno u tome što je posao dobila upravo tvrtka kontroverznog poduzetnika koji je pod sumnjom da je u poslovima s jednom drugom institucijom vlasti, one lokalne, radio na štetu poreznih obveznika.   

Najbolji ponuđač


– Brojni vlasnici hrvatskih tvrtki su pod određenim istragama, ali to ne znači da možemo diskriminirati pravnu osobu kojoj su oni bili na čelu. Znači li to da nećemo više kupovati proizvode od Podravke jer su njezini bivši šefovi pod istragom ili da od HEP-a nećemo kupovati struju jer se istražuju poslovi bivših čelnika te tvrtke? Ako je natječaj proveden po zakonu i odabran najbolji ponuđač po uvjetima iz natječaja, ne vidim problem – kaže Klisović.


U Uredu za opće poslove Vlade i Sabora jučer nisu mogli davati detalje o natječaju jer za to trebaju posebno odobrenje Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Iz objavljenog natječaja vidljivo je, međutim, da se u nabavku zastava išlo u postupku otvorenog natječaja na koji su se, uz Pataftin VIS KG, javile još dvije zainteresirane tvrtke. Kao kriterij za odabir ponuđača bila je određena najniža cijena. Predviđena najveća vrijednost nabave bila je 660.000 kuna a Pataftina je tvrtka ponudila odraditi posao za gotovo dvostruko nižu cijenu – 319.489, 50 kuna.