Svjedočit će Milanović, Mesić i Bebić

Država odgovorna? Obitelj ubijenog Nike Franjića traži milijun kuna odštete zbog – terorizma

Dražen Ciglenečki

Suđenje na kojem će Franjićevi pokušati dokazati da je likividacija Pukanića i Franjića bio čin terorizma, te da je stoga odgovorna država, održat će se na Općinskom sudu u Rijeci 20. listopada. Trojica političara pozvani su kao svjedoci tužitelja jer su u vrijeme ubojstva komentirali da se radi upravo o terorizmu



ZAGREB » Za mjesec i pol dana, 20. studenog, na Općinskom sudu u Rijeci trebalo bi se naći vrlo zanimljivo političko društvo, bivši predsjednici Republike i Sabora, Stjepan Mesić i Luka Bebić, te premijer Zoran Milanović. Razlog je činjenica da su ih troje članova obitelji pokojnog Nike Franjića, koji je u listopadu 2008. ubijen zajedno s Ivom Pukanićem, pozvali kao svjedoke svoje tužbe protiv države kojom traže odštetu u visini milijun i 50 tisuća kuna, s kamatama.


Franjićevi, naime, smatraju da je likvidacija Pukanića i Franjića bio teroristički čin, te da je stoga odgovorna država, a spomenuti su, navode, svojim istupima potvrdili da je u tom slučaju riječ bila o terorizmu.


  Troje Franjićevih, udovica Cecilija Yazmina, sin Nikola i majka Manda, još su u ožujku 2009., putem odvjetnika Damira Galetovića, podigli tužbu u Rijeci, gdje i žive.Iznijeli su zahtjev za odštetu od 350 tisuća po osobi, jer je »Niko Franjić bio žrtva terorističkog akta, za koji je je u skladu s odredbama Zakona o odgovornosti, za štetu nastalu uslijed terorističkog akta odgovorna država«. Općinski sud u Rijeci odbio je u lipnju 2010. godine tužbu, no Vrhovni sud je u srpnju ove godine usvojio žalbu tužitelja, ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…