Borba za materijalne dodatka

Država će plaćati stanarinu i režije i ministrima, a ne samo zastupnicima

Dražen Ciglenečki

Nema razloga da zastupnici budu u boljem polažaju od ministara. Ministri su svaki dan u Zagrebu dok zastupnici u službenim stanovima borave samo kad se održavaju saborske sjednice, kažu u Vladi



ZAGREB Nakon što su članovi Milanovićeve vlade, poput zastupnika, nedavno izgubili pravo na privilegirane mirovine, uskoro bi se ipak trebao malo popraviti njihov materijalni status. Naime, država stanarinu i režije ubuduće više neće plaćati samo saborskim zastupnicima čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba.


 Vlada će, kako neslužbeno doznajemo, uskoro i svojim članovima omogućiti iste olakšice. Zastupnicima se podmiruju stanarine u stanovima za službene potrebe i to do 2.500 kuna mjesečno te režije u visini 500 kuna. Sva eventualna prekoračenja zastupnici plaćaju iz svojeg džepa. S druge strane, ministri moraju za stanarinu mjesečno izdvajati pet kuna po kvadratnom metru zagrebačkog stana u kojem privremeno žive, a cijelokupne režije idu na njihov teret.  


 Izjednačiti položaj


»Nema nikakvog razloga da zastupnici budu u boljem polažaju od ministara. Kao prvo, ministri su praktično svaki dan u Zagrebu dok zastupnici u službenim stanovima borave samo kad se održavaju saborske sjednice. Osim toga, svaka čast zastupnicima, ali ministri imaju daleko teži i odgovorniji posao. To je neusporedivo.





Razlika u odnosu na (ne)plaćanje stanarine i režija nije jedina nelogičnost u vezi s materijalnim položajem članova Vlade i saborskih zastupnika. Ministri su, obzirom na opseg obveza i razinu odgovornosti, debelo zakinuti u mjesečnim primanjima. Primjerice, predsjednik Vlade Zoran Milanović danas ima primanja koja su tek 1.300 kuna veća nego u vrijeme dok je bio »samo« šef SDP-ovog zastupničkog Kluba. Milanović je kao premijer prijavio u imovinskoj kartici plaću 20.500 kuna, a u Saboru je dobijao 17 i pol tisuća. No, kao zastupnik je primao i neoporezivi paušal u visini 1.700 kuna bez kojeg je, naravno, ostao odlaskom u Banske dvore. Je li mu se za 1.300 kuna isplatilo preuzeti daleko zahtjevniji posao? Njegov kolega iz Vlade, Arsen Bauk, čak je na gubitku. U ministarsku imovinsku karticu prijavio je plaću od 17.568 kuna, a kao potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, zajedno s paušalom, imao je 18.628 kuna. A još sada mora plaćati stanarinu i režije. S druge strane, bivši HDZ-ovi ministri s prebivalištem minimalno 50 kilometara udaljenim od Zagreba, uz uvjet da su na čelu nekog odbora što povećava zastupničku plaću, profitirali su prelaskom u parlament. Naime, sada dobijaju paušal i ne moraju plaćati stanarinu i režije.



Stoga je nepravedno da si ministri, koji u Zagreb dolaze kako bi u Vladi obavljali posao važan za Hrvatsku, sami plaćaju stanove«, objašnjavaju u Vladi zašto će zastupnike i ministre izjednačiti i kad je riječ o uvjetima stanovanja.


Kako su nam rekli neki donedavni HDZ-ovi ministri, oni su se bunili zašto su im troškovi boravka u Zagrebu veći nego zastupnicima.


Za prosječan stan veličine šezdesetak kvadratnih metara morali su u stanarini participirati sa 300 kuna, a kad se tu još pribroji novac što su ga davali za struju, vodu i ostale komunalije ispada da ih je život u Zagrebu mjesečno koštao dosta više nego zastupnike. No, članovi vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, čije prebivalište nije bio Zagreb, nisu se uspjeli izboriti za jednak status.  


 Bolji standard


Na zastupnike se primjenjuje saborska Odluka o smještaju zastupnika iz ožujka 2005. godine. Za članove Vlade, pak, još uvijek važi Odluka povjerenstva vlade za upravljenje imovinom Republike Hrvatske iz listopada 2008. godine, u kojoj je propisano da je naknada korisnika stanova za službene potrebe pet kuna po četvornom metru »uz plaćanje ostalih režijskih troškova«.


U Vladi je sada devet članova koji inače ne žive u Zagrebu, pa su smješteni u službene stanove. To su Branko Grčić, Slavko Linić, Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Zlatko Komadina, Veljko Ostojić, Tihomir Jakovina, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanović. Njima će Vlada osloboditi obveze plaćanja stanarina i režija, što će automatski pozitivno djelovati na njihov standard.