Glasovanje o važnom dokumentu

Dramatično u HDZ-u: Plenković zaprijetio Stieru smjenom ako bude glasao protiv Istanbulske konvencije

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Stier je uvjeravao Plenkovića da nije protv njega, da ne želi preuzeti njegovo mjesto, da podržava Vladu. Plenkoviću nije bilo dovoljno. Rekao je da, ako će Stier glasovati protiv Konvencije, ne vidi kako bi on mogao ostati politički tajnik HDZ-a, kazao nam je član Predsjedništva HDZ-a



U Saboru će se u petak glasovati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, odlučilo je Predsjedništvo HDZ-a, a premijer Andrej Plenković upozorio je na sjednici Davora Stiera da više neće moći biti politički tajnik stranke ako ostane pri svom stavu i glasuje protiv tog dokumenta.


Stegovni u Saboru


Međutim, čak niti to nije najzanimljivija stvar koja se dogodila na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, jer na suprotnim su se stranama našli premijer i njegov savjetnik Karlo Ressler, kojeg je Plenković doveo premda nije član tog tijela.


Po treći put je u nepunih mjesec dana vodstvo HDZ-a na dnevnom redu imalo Istanbulsku konvenciju, nakon što je predsjednik Vlade 8. ožujka objavio da će ona uskoro biti potvrđena u parlamentu. Iako se jučer nije glasovalo, kao 20. ožujka, bila je to možda i najdramatičnija sjednica od te tri. Razgovaralo se o tome treba li dopustiti zastupnicima HDZ-a da se u Saboru izjašnjavaju po savjesti, makar je Predsjedništvo, omjerom glasova 19 – 6, već ranije odlučilo da se podržava ratifikacija Istanbulske konvencije.



Stier: Neki znaju za prljavštine u Crkvi, ali šute 


Dolazeći na sjednicu Predsjedništva, Davor Stier je odgovarajući na pitanja novinara iznio pravu političku platformu. – Najveće antiklerikalce ćete naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk. A najveće klerikalce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara, kada su izbori da ih se možda s oltara favorizira. Koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga i kontroliraju Crkvu. I to je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kao što je to rekao papa Franjo, loš je za politiku, loš je za društvo. Ja nisam klerikalac. Moj stav ne baziram na prvom, drugom ili bilo kojem priopćenju nego na svojoj savjesti. Ona jest formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima, ali postupam po svojoj savjesti. Kada je u pitanju doktrina, tu treba slijediti ono što Crkva kaže. Slijediti to u Crkvi i izvan nje. A naravno o tome za koga glasati, s kime raditi koalicije, ono što je tipična autonomija politike, nemojte mi tu doći popovati, poručio je Stier. Ustvrdio je da je potrebna nova politika, »a ne stara koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti«. Novinari su kasnije pitali Plenkovića što misli na koga je Stier aludirao.– Nemam pojma, neka vam on odgovori kada je tako dovitljiv, rekao je Plenković.


– Stranka je zauzela politički stav i on je vrlo jasan. Ne samo Predsjedništvo nego i sve županijske organizacije i naše brojne zajednice. Hoće li eventualno biti zastupnika koji će imati drugačiji stav, to ćemo vidjeti drugi tjedan kada je predviđena sjednica Kluba zastupnika, prenio je Plenković novinarima zaključak Predsjedništva da svi zastupnici HDZ-a moraju biti stegovni u Saboru.


No, prethodno je skoro tri sata trajala rasprava tijekom koje je Plenković, neslužbeno doznajemo, izjednačavao glasovanje o Istanbulskoj konvenciji s podrškom Vladi i njemu osobno. Faktično je tvrdio da će zastupnici koji će u petak biti protiv Istanbulske konvencije ujedno biti i protiv njega, koji toliko inzistira na ratifikaciji, premda tome oponiraju i Crkva i konzervativne građanske udruge. Zbog potonjeg je Plenković navodno sugerirao povezanost HDZ-ovaca koji nisu za Istanbulsku konvenciju, dakle primjerice Davora Stiera i Mire Kovača, s udrugama poput U ime obitelji, »koje žele politički zamijeniti HDZ«. Iz tog razloga ne predstavlja iznenađenje Plenkovićeva odlučnost u zahtjevu da svi HDZ-ovci u Saboru postupe u skladu sa stavom Predsjedništva. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i potpredsjednica Ivana Maletić, koji su protiv Istanbulske konvencije, nisu bili na jučerašnjoj sjednici, a Davor Stier i Miro Kovač, uz dodatak praktičnog vjernika Karla Resslera, iznosili su argumente zašto bi zastupnicima trebalo omogućiti da o ovom osjetljivom svjetonazorskom pitanju u Saboru glasuju po savjesti.



Zagrebački HDZ 39 – 10 za Istanbulsku konvenciju


Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba jučer je uvečer nakon višesatne rasprave većinom glasova – 39 prema deset – podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije. Sjednici su prisustvovali predsjednik stranke Andrej Plenković, glavni tajnik Gordan Jandroković, te još nekoliko članova vrha stranke. Većinom glasova ratifikaciju je jučer popodne podržao i Županijski odbor HDZ-a Istarske županije, te je tako Plenković dobio podršku svih 20 županijskih organizacija HDZ-a kao i HDZ-ovaca u glavnom gradu.



– Za riječ se javio i Karlo i rekao je da je činjenica da stranka mora biti funkcionalna, ali da se glasovanje po savjesti o svjetonazorskim temama prakticira u europskim demokršćanskim strankama, da je to civilizacijski iskorak i da bi zato i u HDZ-u trebalo biti tako, ispričao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a. Resslera je Plenković prošle godine neočekivano postavio za šefa radne skupine za izradu statuta stranke, no jučer je posinak Vladimira Šeksa kontrirao premijeru kojem je savjetnik. Doista je nesvakidašnje da savjetnik i dužnosnik kojeg on savjetuje na nekom sastanku iznose suprotstavljena mišljenja.


Naći neku formulu


Vladmir Šeks nije izravno podržao slobodno glasovanje, ali je tražio da se »pronađe neka formula«, s obzirom da je jasno da neće svi zastupnici HDZ-a dići ruku za Konvenciju. Kovač i Stier govorili su na tragu onoga što su u javnosti zastupali o Istanbulskoj konvenciji. Pritom je Kovač navodno polemizirao s Plenkovićem koji se žalio da je on stalna meta napada i ljevice i desnice, naročito na društvenim mrežama, ističući da je to sudbina predsjednika svih vlada u Europi.


– Stier je uvjeravao Plenkovića da nije protv njega, da ne želi preuzeti njegovo mjesto, da podržava Vladu, što će pokazati već u petak, jer će se taj dan glasovati i o opozivu potpredsjednice Martine Dalić. Međutim, to Plenkoviću nije bilo dovoljno. Pri kraju sjednice je rekao da, ako će Stier glasovati protiv Istanbulske konvencije, ne vidi kako bi on mogao ostati politički tajnik HDZ-a, kazao nam je član Predsjedništva HDZ-a. Potvrdilo nam je to još nekoliko naših sugovornika.



Konsenzusom do što kvalitetnijih kurikuluma 


Premijer Andrej Plenković rekao je da će se oko teme voditelja Ekspertne radne skupine uskoro čuti s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom kad se ovaj vrati s puta. Dodao je da to »nije tema koja bi trebala osobito zabrinjavati javnost niti toliko uzburkavati duhove«.– Postoje kandidati s kojima su obavljeni razgovori. Moj je cilj da konsenzusom napravimo što kvalitetnije kurikule. A da li se slažemo baš oko svakoga detalja ili osobe podredno je u odnosu na glavni cilj.Ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, rekao je Plenković. On je kritizirao i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak koja je još za vrijeme trajanja natječaja rekla da Matko Glunčić nije dobar kandidat. »Dok traje natječaj nije se dobro očitovati o kandidatu. Mislim da je to jasno svakome koji prati ovaj proces«, rekao je Plenković.Sinoć je Ivan Vrdoljak stigao na sastanak s Plenkovićem, no do zaključenja ovog izdanja sastanak nije završio.


Proteklih tjedana su HDZ-ovi ljudi iz Plenkovićevog kruga isticali da bi logično bilo da Stier podnese ostavku, budući da ne podržava stranačku politiku koju bi kao politički tajnik morao javno promovirati. Na taj bi način Stier ispao iz Predsjedništva HDZ. Neslužbeno doznajemo da Stier ne namjerava odstupiti, što znači da bi Plenkoviću jedino preostalo da ga smijeni.


Nisu u vrhu HDZ-a svi uvjereni da će se Plenković upustiti u to.


– Crkva je protiv Istanbulske konvencije, po Hrvatskoj su prosvjedi. Nisam zato siguran da će Plenković ići na smjenu čovjeka koji je samo htio glasovati protiv konvencije i ničim u pitanje ne dovodi Vladu, procjena je jednog visokog dužnosnika HDZ-a. Doznajemo da Plenković nije spominjao da ni Kovač neće više biti međunarodni tajnik HDZ-a u slučaju da bude protiv ratifkacije.