Svibanjski CRO demoskop

Dramatičan pad popularnosti Vlade Zorana Milanovića: u mjesec dana izgubili petinu podrške

Jasmin Klarić

U travnju je politiku Vlade podržavalo 58,1 posto ispitanika, a početkom svibnja ih je za skoro 12 postotnih poena manje - 46,8 posto



Dramatičan pad potpore politici Vlade Zorana Milanovića glavno je obilježje svibanjskog CRO demoskopa, istraživanja agencije Promocija plus. Naime, u travnju je politiku Vlade podržavalo 58,1 posto ispitanika, a početkom svibnja ih je za skoro 12 postotnih poena manje – 46,8 posto. Gledano po školskim ocjenama, Vlada još uvijek zadržava “trojku”, ali od čvrste ocjene dobar iz veljače (3,1), kad je provedeno prvo ovakvo mjerenje za novu Vladu, sad je to mršava i jedva nategnuta “trojčica” – 2,54.


Jasno, pada i popularnost glavne vladajuće stranke, SDP-a, koja je u mjesec dana otklizala s 33, na 30,3 posto. Pada, međutim i HDZ (sa 16,7 na 16,2 posto), tako da je razlika između dviju najjačih stranaka i dalje golema. Rastu zato, poput kvasca, Laburisti, koji su već na 8,1 posto (u travnju su bili na 5,6), a njihov lider Dragutin Lesar, probio se na treće mjesto najpozitivnjih političara (9,7 posto), iza predsjednika države Ive Josipovića (33,9) i premijera Zorana Milanovića (10,5 posto).


Druga stranka vladajuće koalicije, HNS, također je u padu, s prošlomjesečnih pet na svibanjskih četiri posto potpore, a njihov predsjednik Radimir Čačić je drugi najnepopularniji političar u zemlji (20,6 posto negativnog izbora), u sendviču između Ive Sanadera (27,8) i Jadranke Kosor (10,7 posto).Ostale stranke vrijedne s rezultatima vrijednih spomena su između dva i 3,1 posto, koliko dobija peta stranka po podršci, HDSSB. Iza njih su HSP dr. Ante Starčević (2,7), HSS (2,6), HSP (2,4), Nezavisna lista Ivana Grubišića (2,3) i HSLS (2,2 posto).Istraživanje je provedeno telefonski, na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika.