Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Vraćanje liječničkoj profesiji

Drago Prgomet napušta visoku politiku, zagrebački HDZ preuzimaju Herman ili Ressler?

Drago Prgomet napušta visoku politiku i više će se posvetiti liječničkoj profesiji / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Drago Prgomet napušta visoku politiku i više će se posvetiti liječničkoj profesiji / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 20:46 2017-09-18T20:46:33+02:00

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba i nekadašnji zamjenik predsjednika stranke više će se posvetiti liječničkoj profesiji

ZAGREB - Kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika i nekadašnji zamjenik predsjednika ove stranke Drago Prgomet napušta visoku politiku i ubuduće će većinu vremena posvećivati svojoj liječničkoj profesiji.

Kako se može neslužbeno doznati u HDZ-u, Prgomet je definitivno odustao od ambicije da postane predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a vjerojatno će podnijeti i ostavku na funkciju saborskog zastupnika.

Da bi Promet mogao postati šef zagrebačkog HDZ-a dosta se pričalo ovog proljeća nakon što je bio nominiran za kandidata stranke za prvog čovjeka Zagreba na lokalnim izborima. On je bio izbor predsjednika stranke Andreja Plenkovića, što je gradska organizacija HDZ-a u Zagrebu pomalo nevoljko prihvatila. Stoga i nije imao stopostotniu podršku stranačke infrastrukture što je, među ostalim, bio i uzrok da je prošao loše na lokalnim izborima gdje je bio tek peti. Više glasova od njega dobila je i kandidatkinja desnice Bruna Esih koju je također podržao dio članstva i birača HDZ-a.

Nakon toga bilo je puno riječi i o tome da će zagrebački HDZ biti raspušten, a u izborima koji bi uslijedili Prgomet bi postao novi predsjednik. Međutim, od toga neće biti ništa budući da je Prgomet odlučio odustati od namjere da postane prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a.

Jedina politička funkcija koju bi ubuduće Prgomet mogao obnašati jest predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. Naime, aktualni predsjednik, ujedno i prvi čovjek HDZ-a Grada Zagreba, Andrija Mikulić, uskoro bi trebao postati šef Državnog inspektorata pa će podnijeti ostavku na obje funkcije.

Sam Prgomet pažnju je javnosti izazvao kada je kao široj javnosti nepoznati političar postao zamjenik predsjednika HDZ-a na izbornom saboru stranke u svibnju 2012. Za predsjednika tada je bio izabran Tomislav Karamarko, a Prgomet je potom bio njegova jedina oporba u predsjedništvu HDZ-a. Potom je 2014. izašao iz stranke i pridružio se Mostu na čijoj je listi izabran u Sabor 2015. Potom je napustio Most i osnovao novu stranku Hrid, da bi se tijekom 2016. vratio u HDZ.

Tko će biti kandidati za novog predsjednika zagrebačkog HDZ-a još uvijek nije poznato. Kao kandidat se spominjao Plenkovićev savjetnik Karlo Ressler, koji je rodbinski povezan s utjecajnim Vladimirom Šeksom, ali se od toga ipak odustalo. Mogući kandidat je i liječnik Mislav Herman.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.